Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Go!
Go!
Prelucrarea cerii Go!
Go!
Go!
Extragerea mierii Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Polenul
 
 
 

Polenul se gaseste sub forma unui praf foarte fin în anterele florilor. Este alcatuit din grauncioare de diferite forme si culori caracteristice fiecarei plante. Se deosebeste prin forma suprafetei exterioare, prin continutul diferit în substante nutritive, vitamine etc.
.Polenul poate fi obtinut prin recoltarea directa de catre om, de la plantele care au cantitati mari sau cu ajutorul albinelor. Spre deosebire de polenul recoltat direct de om, polenul obtinut cu ajutorul albinelor este mult mai valoros, deoarece este adunat de la mai multe flori (poliflor) la care albinele au mai adaugat nectar si saliva. .

.În medie, albina poate aduce la un zbor 12-15 mg polen, adica aproximativ 1/10 din greutatea ei corporala.

polen

.. Singurul mijloc de a obtine polen pur în cantitati importante si în conditii economice acceptabile este folosirea colectorului de polen . Colectoarele sunt dispozitive care se fixeaza la urdinis, având orificii prin care albinele sunt obligate sa treaca la intrarea în stup. Datorita frecarii de marginile acestor orificii, polenul se scutura pe un gratar de unde cade în tavi. Cele doua rânduri de orificii prin care albinele sunt nevoite sa treaca ca sa patrunda în stup sunt asezate la distanta de 5 mm. Colectoarele de polen în timpul culesului mare se scot.
 Polenul recoltat în colector, odata uscat, este mult diferit de cel care se poate culege direct de pe staminele florilor. Practic, albina culegatoare nu-si poate confectioneaza ghemotoacele de polen fara a adauga polenului cules de pe antene un liant care le da coeziunea indispensabila pentru a se tine în cosuletele celei de a treia perechi de picioare. Acest liant este un amestec de nectar sau de miere cu saliva. Se stie ca aceasta saliva este bogata în enzime si în substante diverse. Polenul din ghemotoace este deci un produs mixt, vegetal si animal. În consecinta nu este prea usor sa deosebesti, dintre proprietatile polenului din ghemotoace, pe cele care provin de la planta de cele care provin de la insecta.

. Compozitia
.Polenul este alimentul plastic al albinelor (spre deosebire de nectar, aliment energetic). El aduce în acelasi timp proteinele, glucidele, lipidele, vitaminele si sarurile minerale indispensabile albinei.
.Compozitia chimica a polenului este foarte variata în functie de planta. Compozitia polenului a facut obiectul a foarte numeroase studii comparative. Polenul are o compozitie variabila în functie de plantele de la care provine. Astfel continutul în proteine poate varia între 7 si 30%, în medie este de ordinul a 20%. Cea mai mare parte a acizilor aminati sunt prezenti fie în stare libera, fie în proteine. Extractul eteric, adica fractia lipidica a polenului, este foarte variabila, în functie de calitatea anemofila sau entomofila a polenului. Polenurile anemofile sunt în general mai sarace în lipide decât polenurile entomofile, îmbracate într-un liant gras, astfel polenul de papadie contine mai mult de 14% lipide, în timp ce polenurile de pin deabia depasesc 2%.
.Glucidele din polen sunt mai ales zaharuri ; o buna parte din aceste zaharuri (glucoza, levuloza) provin din nectarul folosit de albina pentru confectionarea ghemotoacelor de polen. Continutul mediu în zaharuri al ghemotoacelor de polen este de 15% ; la acesta se adauga hidratii de carbon altii decât zaharuri, si în special amidonul si celuloza. Polenul este relativ bogat în vitaminele din grupa B, dar în egala masura se gaseste vitamina C si cantitati importante de caroten si carotenoizi.
.Printre pigmenti, notam prezenta rutinei, care se stie ca sporeste rezistenta vaselor
capilare.
.Lucrarile de biochimie referitoare la compozitia polenurilor sunt atât de abundente încât ar trebui un întreg capitol numai pentru a le rezuma. În ciuda acestei documentatii abundente dosarul medical al polenului ramâne destul de subtire daca tinem seama numai de lucrarile realizate cu metode stiintifice. Vom remarca si aici ca si pentru miere : polenurile nu reprezinta un produs cu compozitie fixa si stabila. Rezultatele obtinute în clinica nu sunt utilizabile în mod real, decât în masura în care polenul care a servit la experiment este perfect cunoscut din punct de vedere botanic si al starii de conservare.

. Preparare si conservare
.Continutul în apa al polenului scos din sertarul colectorului este ridicat mai ales pe vreme umeda. Unele modele de colectoare prost concepute lasa chiar sa patrunda apa de ploaie sau apa de condens din stup, ceea ce cauzeaza deprecierea recoltei. Dar, chiar si cu colectoarele bine construite, uscarea polenului este indispensabila pentru a-i asigura conservarea pe perioada îndelungata. Uscarea, oricare ar fi materialul utilizat, trebuie sa respecte urmatoarele norme : absenta luminii puternice si în special a luminii solare, temperatura sa nu depaseasca 40-45°C la nivelul polenului, uscarea în straturi subtiri (câtiva milimetri), ventilatie usoara. Trebuie evitata utilizarea uscatoarelor cu ventilator într-o camera cu praf.
.Polenul adunat de albine se trece astfel printr-o sita de matase si pe urma se usuca întins pe hârtie la loc uscat, la umbra si ferit de accesul insectelor (acarieni microscopici).

.saci cu polen

Uscarea se mai poate face si la uscatorii speciale cu raze infrarosii sau aer conditionat, asezându-se polenul pe banda rulanta, sau la frig, în lazi frigorifice.
.Pastrarea polenului se poate face în borcane de sticla, cutii din material plastic alimentar sau în saci de nylon. O alta metoda de pastrare a polenului este în borcane, turnând deasupra un strat gros de miere sau în amestec cu miere, deasupra caruia se toarna ceara topita formând un strat izolator.
.Polenul se poate conserva si în amestec cu zahar, prin frecare cu o cantitate dubla de zahar tos. Pasta rezultata dupa omogenizare se introduce într-un borcan de sticla, se preseaza, apoi se acopera cu un strat de ceara topita, se astupa cu un dop slefuit si se parafineaza gura borcanului.
.Mai poate fi pastrat si sub forma de turte, astfel: pentru fiecare kilogram de zahar sau miere folosit la prepararea turtelor, se adauga doua linguri cu amestec de polen conservat.
Evaluarea corecta a continutului în apa al unui lot de polen nu este prea simpla. Exista însa câteva criterii comode. Polenul bine uscat se comporta ca un graunte ; daca se lasa sa cada din mâna, trebuie sa cada cu un sunet clar ; ghemotoacele nu trebuie sa se sparga usor între degete.
.Polenul destinat consumului uman trebuie sa fie triat cu grija. Se trece prin site si, la nevoie, vânturarea permite eliminarea deseurilor grosiere si a prafului. Adeseori este necesar un examen vizual pentru a elimina deseurile care au scapat la triere.
.Conservarea polenului în cantitati mari, de ordinul mai multor zeci de kilograme, se face de preferinta în ambalaje bine etanseizate si la frig. Cu cât temperatura este mai scazuta cu atât conditiile de conservare sunt mai bune. Frigul opreste si dezvoltarea insectelor sau a acarienilor care, uneori, risca sa paraziteze un stoc de polen, în ciuda unui triaj riguros. Nici un produs insecticid, nici un produs care degajeaza vapori toxici nu trebuie pus în contact cu polenul, bogat în materii grase care fixeaza usor acest gen de substante.

. Analiza
.Practic, în afara analizelor biochimice efectuate în scopul cercetarii, nu se practica asupra polenului decât examene destinate determinarii originii botanice. Pentru un diagnostic foarte sumar si pur calitativ se ia 1 g de polen si se adauga câtiva mililitri de apa curata. Polenul se rehidrateaza si în câteva minute se obtine o suspensie omogena din care se poate face unul sau mai multe preparate microscopice. Identificarea la microscop a grauncioarelor de polen necesita aceleasi cunostinte si aceleasi documentatii de baza ca pentru analizele polinice ale mierii si se face în laboratoare specializate.
.La probele luate la receptia polenului se determina mai ales continutul de apa. Examenul microscopic se face pe loc în stupina, în care scop se ia polenul omogenizat 10-15 g pentru fiecare kilogram de polen.

. Proprietati si întrebuintari
.Evident, consumul ghemotoacelor de polen în doze zilnice, care nu depasesc câteva zeci de grame nu este de natura sa acopere nevoile ali­mentare ale unui adult. Dar poate sa aduca un aport de vitamine si sa completeze deficitul unei alimentatii neechilibrate. Actiunea polenului asa cum rezulta ea din cercetarile efectuate pe animalele de laborator, nu se poate explica prin prezenta unui constituent sau altul. S-a pus în evidenta o actiune foarte importanta a polenului în crestere, o actiune certa asupra formulei sanguine si o actiune antibiotica care se manifesta în special asupra colibacilului.
.Polenul poate fi întrebuintat în medicina, singur sau în amestec cu miere (miere polivitaminoasa), în avitaminoze (profilactic sau curativ) si în alimentatie ca produs dietetic si bogat în proteine. .

.Exista medici care le recomanda pacientilor lor cure de polen si acestea pentru afectiuni foarte variate. Se pare ca nu exista contraindicatii majore pentru consumul regulat al polenului în mici cantitati.

.Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro