Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Go!
Go!
Prelucrarea cerii Go!
Go!
Go!
Extragerea mierii Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Apilarnilul
 
 
 

. Apilarnilul este un produs apicol obtinut din larvele de trântor cât si din continutul nutritiv aflat în celulele respective din faguri, recoltate într-un anumit stadiu larvar (în ziua a 7-a de stadiu larvar).

.Desi nu este un produs traditional al stupului, ca si mierea, polenul si ceara, apilarnilul se distinge prin proprietatile lui organoleptice specifice, prin proprietatile lui fizico-chimice si microbiologice care îl recomanda ca un produs veritabil, de valoare al stupului.

.

.Proprietatile organoleptice ale apilarnilului

Caracteristici

Conditii de admisibilitate

Aspect

aspect de larve si laptisor comun (hrana larvara), inclusiv învelisurile de napârlire a larvelor, sub forma de masa neomogena in care larvele apar în mod vizibil

Culoare

alba

Consistenta

neomogen, untos

Miros

caracteristic hranei larvare usor aromat

Gust

usor astringent

Impuritati

se admit urme de ceara, epitelii de napârlire sau alte substante determinate de natura produsului respectiv dar care sa nu depaseasca 10%

.Proprietatile fizico-chimice ale apilarnilului

Caracteristici

Conditii de admisibilitate

Aciditate (pH)

5,0- 6,8

Continut apa

%                              

65,0-75,0

Continut substante uscate

%

25,0-35,0

Proteine total

g%

9,0-12,0

Glucide total

g %

6,0-10,0

Lipide total

g%

5,0- 8,0

Cenusa

g % maxim

2,0

Substante nedeterminate

g%

1,1- 1,2

.Caracteristici microbiologice ale apilarnilului

Caracteristici

Conditii de admisibilitate

Numarul total de germeni aerobi mezofili

50.000/g

Bacterii coliforme, maxim

100/g

Escherichia coli, maxim

10/g

Salmonella

0-20/g

Stafilococi coagulauo-pozitivi, maxim

10/g

Drojdii si mucegaiuri (levuri), maxim

1.000/g

.Ambalarea, conservarea si transportul apilarnilului
.Apilarnilul în stare proaspata se valorifica ca atare, ambalat în recipiente speciale, cu etichetarea continutului si specificarea datei de recoltare; se pastreaza la congelator la minimum -5°C, iar transportul se face în containere frigorifice la -5°C. Pe o durata mai îndelungata apilarnilul se conserva în depozite frigorifice la temperaturi mai scazute, sub -20°C.
.Pentru productia de apilarnil se aleg numai familiile de albine foarte puternice, capabile sa hraneasca cu laptisor un numar cât mai mare de larve de trântor. Cuibul familiilor de albine afectate productiei de apilarnil trebuie sa cuprinda la începutul lunii aprilie cel putin 6 rame (faguri) acoperiti cu albine si hrana suficienta unei dezvoltari corespunzatoare. Matca trebuie sa fie prolifica si nu mai batrâna de doi ani. Pentru productia de apilarnil se pot folosi ramele claditoare sau orice alt sistem care asigura o productie continua si specifica de larve de trântor (ramele cu faguri artificiali cu baza pentru celule de trântori). Se recomanda utilizarea ramelor claditoare cu sectiuni mobile.
.Perioada optima de producere a apilarnilului începe o data cu înflorirea pomilor fructiferi, în aprilie-mai, când timpul este suficient de cald, iar în familie exista un numar mare de albine tinere si dureaza pâna la sfârsitul lui iulie, începutul lunii august.
De la data de 1 aprilie se încep hranirile stimulente (concentratie de zahar 1:1 si substante proteice). Dupa 15 zile de la începerea hranirilor stimulente se introduc în stup rame claditoare pentru producerea de faguri cu celule de trântor si însamântarea acestora de catre matca. În ziua a 10-a de la depunerea oului în celula (deci a 7-a zi de stadiu larvar), sectiunile se scot din cuib si se procedeaza la recoltarea continutului integral al celulelor de trântor, dupa care ramele cu sectiuni se reintroduc în cuibul familiilor de albine respective, pentru a putea fi curatate de albinele lucratorare si însamântate din nou de catre matca.

.Flacoanele sau borcanele cu apilarnil se pastreaza în congelator la o temperatura de -5-15°C.
.Întocmai ca si laptisorul de matca, datorita continutului sau, apilarnilul este un produs apicol natural, activ biologic si energizant. De aceea se foloseste, în prezent, pentru realizarea de preparate apiterapice, fie în stare pura, fie în amestec cu alte produse apicole sau substante medicamentoase.

.Pastilele energizante cu polen de albine se pregatesc din 2 lingurite de polen si 2 linguri de miere, amestecate cu miezul de la 10 nuci, trecute prin râsnita (sau pisate), la care se adauga o lingurita de fulgi de grâu si cu un vârf de cuttit de pulbere de busuioc. Amestecate foarte bine, aceste ingrediente formeaza o pasta consistenta din care se pot face mici sfere (pastile). Se iau câte doua înainte de fiecare masa (adultii) si 1-2 pe zi (copiii). Pastilele energizante dau rezultate bune în astenii si în stimularea activitatii intelectuale si sexuale.

.Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro