Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Go!
Go!
Prelucrarea cerii Go!
Go!
Go!
Extragerea mierii Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Laptisor de matca
 
 
 

La începutul anilor cincizeci atentia biologilor a fost atrasa de compozitia si mai ales de proprietatile laptisorului de matca.

.Este interesant faptul ca aceasta substanta, în acelasi timp lapte si saliva, asigura larvei o crestere rapida, iar individului care a fost hranit cu ea, o longevitate ce nu se poate compara cu cea a indivizilor care nu primisera laptisor de matca. A fost subiect pentru ampla reflectie si cercetari.

..Câtiva apicultori întreprinzatori au trecut direct la productia si vânzarea catre public a laptisorului de matca, caruia i-au atribuit virtutile cele mai extraordinare, înainte chiar ca dosarul medical sa fi fost deschis. Anii au trecut; cercetarile au progresat, pe urma au stagnat aproape. Dosarul medical un moment deschis a fost repede închis de catre medici îngrijorati pentru reputatia lor si putin doritori sa-si amestece numele într-o publicitate galagioasa. Ce a mai ramas din aceasta perioada extraordinara ? Contrar tuturor parerilor si tuturor pronosticurilor, laptisorul de matca continua fara zgomot o cariera începuta cu rasunet. Productia si consumul se echilibreaza la un nivel care permite unor apicultori specializati sa-si mareasca rentabilitatea stupinei. Stabilitatea, prin aceasta întelegând evolutia consumului de mai bine de 20 de ani încoace, constituie dovada ca nu se poate ignora fenomenul "laptisor de matca".
.Laptisorul de matca este un produs de secretie al glandelor hipofaringiene ale albinelor lucratoare, destinat hranirii larvelor în primele 3 zile, a larvelor de matca pe toata perioada pâna la capacirea botcilor, cât si a mâtcilor. Are o consistenta cremoasa, este de culoare alb-galbuie, cu gust acrisor.

.. Proprietatile organoleptice ale laptisorului de matca

Caracteristici

Conditii de admisibilitate

Aspect

masa vâscoasa, omogena cu granulatii fine

Culoare

galbui sau alb-galbui

Consistenta

usor vâscos

Miros

caracteristic, usor aromat

Gust

slab acid (acrisor), foarte usor astringent

Impuritati

nu se admite prezenta de larve, ceara, spori de mucegai sau alte impuritati vizibile cu ochiul liber sau la microscop. Se admit urme de polen

  .Laptisorul de matca proaspat, contine urmatoarele vitamine: tiamina, riboflavina, biotina, acid folie, acid pantotenic si cantitati mici de vitamina C. Totodata laptisorul de matca contine acizii 9 si 10 hidroxidecenoici, produsi de glandele hipofaringiene ale albinelor, precum si doua fractiuni cu proprietati similare ale acetilcolinei. De asemenea, au fost identificati 18 diferiti aminoacizi, combinati si liberi din care amintim: acidul aspartic, glutamic, alanina, arginina, glutamina, glicina, lizina, metionina, prolina, valina, tiamina. tirozina etc.

. Proprietatile fizico-chimice ale laptisorului de matca

Caracteristici

Conditii de admisibilitate;

pH

3,5- 4,5

Apa

58,0-67,0

Substanta uscata*

33,0-42,0

Proteine - total*

13,0-18,0

Glucide (zahar invertit)*

7,5-12,5

Lipide*

3,0- 6,0

Cenusa*

0,8- 1,5

Substante nedeterminate*

8,7- 4,0

Indice diastazic - minimum

23,8

*UM = %
.S-a constatat, de asemenea, ca laptisorul de matca are în compozitia sa unele substante de tip hormonal, precum si o substanta antibiotica, bactericida.

. Compozitia
.Laptisorul de matca este foarte bogat în apa (aproape de 79%). Jumatate din substanta uscata consta din proteine. Lipidele reprezinta în jur de 18% din greutatea uscata, cenusa 2,5%. Fractiunea lipidica a fost mult studiata ; ea cuprinde un acid gras specific, acidul hidroxi-10 decenoic-2, care s-a demonstrat ca are proprietati antibacteriene, anti-fungice si antigerminative. Fractiunea glucidica a laptisorului de matca este importanta (20-25% din greutatea uscata), dar fara vreo valoare deosebita. Continutul în vitamine din grupa B este foarte ridicat. Laptisorul de matca este o sursa exceptional de bogata de acid pantotenic : 0,5 mg/g de greutate uscata. Fractiunea proteica a laptisorului de matca cuprinde majoritatea aminoacizilor, fie liberi fie combinati în proteine.
.Au fost facute studii detaliate asupra compozitiei laptisorului de matca, dar nu este sigur ca proprietatile biologice puse în evidenta, cu exceptia factorului antibiotic, sunt datorate unor constituenti identificati si dozati cu precizie.

. Producerea laptisorului de matca
.Producerea laptisorului de matca se poate realiza în familii orgnizate sau în familii cu matca în functie de calificarea apicultorului.

 Actiuni pregatitoare:

1.se confectioneaza botcile în care vor fi transvazate larvele sau se folosesc, direct, botci artificiale, din plastic. Botcile se fac din ceara cu ajutorul unui sablon cu diametrul de 8-9 mm având extremitatea rotunda si cu o usoara conicitate pentru desprinderea rapida a botcilor. Sablonul se pastreaza în apa înainte de întrebuintare dupa care se introduc în ceara topita de 3-4 ori, pornind de la adâncimea de 8 mm care se reduce treptat, cu fiecare înmuiere la 4-5 mm. Dupa ultima înmuiere sabloanele cu ceara se introduc în apa pentru racire, iar dupa dislocarea botcii operatiunea se repeta pentru confectionarea altor botci;

2. botcile se lipesc câte 25-30 pe leaturi din lemn, iar acestea se monteaza câte 3-4 pe o rama.

3. se asigura si celelalte materiale necesare: lantete de transvazare, gratii Hanemann, pompa de aspirare a laptisorului, borcane (sau alte recipiente) pentru stocarea laptisorului.

. Producerea laptisorului prin orfanizarea familiilor de albine

.Pregatirea familiilor de albine în cazul folosirii metodei de producere a laptisorului în absenta matcii consta în orfanizarea completa a familiei cu 3-4 ore înaintea introducerii larvelor. Orfanizarea completa înseamna ridicarea matcii împreuna cu toti fagurii cu larve si oua, material biologic cu care se formeaza un roi ce se amplaseaza temporar pe vatra stupinei. În mijlocul fagurilor ramasi in familia orfanizata se lasa un spatiu gol, egal cu o rama.
.În botcile pregatite si lipite pe sipci se transvazeaza larve tinere, de 1,5-2 zile, cu ajutorul unei lantete. Dupa completarea botcilor de pe sipci cu larve, sipcile se pun în rame iar acestea se introduc în locul ramas liber în cuibul familiei;dupa 72 de ore se scoate rama cu botci din familia orfanizata, se reteaza botcile cu ajutorul unei lame cât mai aproape de larve, se înlatura larvele si se extrage laptisorul de matca cu ajutorul dispozitivelor cu absorbtie speciale sau a unei spatule din lemn sau material plastic. În botcile eliberate de laptisor se transvazeaza din nou larve si ciclul se repeta de 3 ori la aceeasi familie de albine; dupa cea de-a treia serie se reface familia de albine prin unificarea albinelor care au participat la producerea laptisorului cu cele din roiul format cu ocazia orfanizarii.

. Producerea laptisorului în familii cu matca

-  pregatirea familiilor, în cazul producerii laptisorului fara orfanizare (în familii cu matca), se face prin izolarea matcii pe un numar de faguri cu ajutorul unei diafragme sau podisor prevazut cu o portiune mica de gratie despartitoare. Dupa 9 zile de la izolare, în compartimentul fara matca, tot puietul va fi capacit si dupa distrugerea botcilor capacite se pot introduce ramele cu botci;

-  transvazarea larvelor în botci se face ca si în cazul metodei descrise anterior cu deosebirea ca în prima zi se introduc 30-50 de larve, în ziua a doua si în ziua a treia câte alte 30-50 de larve. În ziua a patra se recolteaza laptisorul din primele botci introduse în locul carora se introduc noi larve. Ciclul poate continua pe întreg parcursul sezonului activ;

-  În toata perioada, compartimentul în care se introduc botcile, se poate împuternici cu puiet capacit provenit din compartimentul familiei în care matca îsi continua activitatea;

-  la terminarea actiunii cele doua compartimente se unifica prin simpla înlaturare a diafragmei sau podisorului cu gratie despartitoare;

-  în timpul producerii laptisorului, familiile producatoare se furajeaza cu hrana bogata în proteine, cu turte proteice si se stimuleaza cu sirop de zahar;

-  laptisorul de matca se pastreaza pâna la livrare în frigider în borcane de sticla închise la culoare.

. Prepararea si conservarea
.Prepararea laptisorului de matca cere o foarte mare curatenie din partea producatorului.
Botcile sunt golite de continut cu o spatula de sticla sau cu un mic aspirator. Bineînteles, se scoate mai întâi, cu multa grija, larva. Camera în care laptisorul de matca este recoltat trebuie sa fie considerata ca un laborator farmaceutic, nu ca o încapere obisnuita,de stupina.
.Laptisorul se ambaleaza în borcane de sticla de culoare închisa, cu dop rodat, ce se umplu astfel încât sa nu ramâna în interior un spatiu gol. Pe borcan se aplica o eticheta pe care se indica: - numele unitatii producatoare; - data recoltarii; - greutate bruta; - greutatea neta; - numele apicultorului ce a recoltat laptisorul; - teritoriul (baza melifera); - comuna, judetul unde a fost recoltat; - tara;. Borcanele cu laptisor de matca se pastreaza la întuneric la o temperatura de 0-4°C.
.Numai frigul si liofilizarea permit conservarea în mod satisfacator a laptisorului de matca pur. Acesta este un produs biologic care contine multa apa, enzime, micro-organisme (cu toata precautia care se ia în momentul recoltarii) care se altereaza la temperatura obisnuita. Amestecul de laptisor de matca 1% în miere constituie probabil un mijloc de conservare satisfacator cu conditia de a pastra recipientul în frigider pe timpul perioadei de folosire.

. Analiza laptisorului
.Identificarea laptisorului de matca într-un produs ca mierea este posibila datorita cromatografiei, iar punerea în evidenta si dozarea acidului hidroxi - 10 decenoic-2, substanta specifica laptisorului de matca, permite cunoasterea cu o aproximatie destul de convenabila a cantitatii de laptisor de matca încorporat. Partea cea mai delicata a operatiei este extragerea fractiunii lipidice din amestec ; ea trebuie sa fie cât se poate de completa.

. Întrebuintarea laptisorului de matca

.Datorita compozitiei sale chimice, a proprietatilor sale, precum si a continutului bogat în vitamine si aminoacizi, laptisorul de matca este folosit în medicina (apiterapie), atât în stare pura, sub forma liofilizata, precum si în cosmetica medicala, în cadrul unei game variate de produse energizante, apiterapice si cosmetice.

.Experientele de laborator pe soarece si pe sobolan au aratat ca laptisorul de matca are, asupra cresterii, o actiune care depinde de doza administrata, dozele puternice având un efect invers decât cele mici, care sunt acceleratoare.  Are de asemenea,o actiune asupra glicemiei.
.Cercetarile clinice au dovedit o actiune euforizanta a laptisorului de matca justificând folosirea sa în cazuri de astenie, de anorexie, de slabire a organismului sau de deficienta constitutionala. Rezultatele obtinute la batrâni sunt cele mai interesante.
.Laptisorul de matca este consumat în general, în amestec cu miere. Exista si preparate de laptisor de matca liofilizat, adica deshidratat în vid la temperatura foarte scazuta. Dozele zilnice preconizate de medici adepti ai laptisorului de matca sunt de ordinul a 0,1 g. Pentru astfel de doze nu sunt contraindicatii.

.Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro