Meniu
 
 
Pastura
 
 
 

Dupa ce polenul este adus în stup de catre albinele culegatoare, este depozitat în celule apoi presat cu capul pâna ocupa 1/3 din înaltimea celulei.

.Pastura, pe lânga polen, contine si substante nutritive provenite din saliva lucratoarelor, folosita ca liant pentru grauncioarele de polen culese de pe anterele florilor.

fagure cu pastura.

Pastura este hrana de baza a puietului, fiind bogata în proteine, glucide si saruri minerale, provenita din polenul florilor. Faptul ca pastura are o compozitie mai scazuta decât polenul în proteine si grasimi si mai bogata în zahar si acid lactic permite o conservare mai buna.

.. Pastura se recolteaza din faguri prin trei metode:

1) prin tăierea în fâşii a fagurilor cu păstura, de unde aceasta se scoate foarte uşor
2) prin retezarea celulelor.
3) prin refrigerarea fagurilor şi sfărmarea cerii.

.pastura

Pentru taierea în fâsii fagurele se aseaza pe o masa în pozitie orizontala si apoi se sectioneaza longitudinal prin mijlocul fiecarui rând de celule. Pastura se scoate din celule prin scuturare, iar cantitatea care adera de peretii celulei se scoate cu ajutorul unei andrele. Pentru retezarea celulelor, rama se aseaza pe masa orizontal si cu speteaza de jos spre lucrator. Cu ajutorul unui cutit cu o lama subtire si bine ascutita se taie orizontal rândul de jos de celule cu pastura, cât se poate mai aproape de baza celulelor. Apoi fiecare rând este sectionat pe verticala si oblic spre speteaza de sus a ramei, iar marginea inferioara a rândului de celule se îndoaie înspre lucrator.

.În cazul fagurilor noi se poate recolta pastura si prin refrigerarea acestora. La rece ceara devine casanta si se poate sfarma. Pastura se alege, apoi, de bucatelele de ceara si propolis.

.Imediat dupa obtinere, pastura se marunteste, se pune într-un vas si se mojareaza (freaca), dupa care se cerne a doua oara, se aseaza într-un borcan si se preseaza. Pastura se conserva singura sau în amestec cu miere sau pudra de zahar. Ambalarea si pastrarea se face la fel ca la polen.
.Pastura este folosita în stupina, în industria farmaceutica, în special pentru obtinerea vitaminelor naturale. De asemenea se mai întrebuinteaza si în medicina pentru tratarea a o serie de maladii ale sistemului nervos, endocrin si în avitaminoze.
.Atât pastura cât si polenul în forma conservata pot fi distribuite albinelor în perioadele lipsite de cules si mai ales privavara si toamna, sub forma de turte, ca ados la pasta din zahar. Concomitent cu distribuirea pasturii, toti fagurii care au 1/2 si 1/3 miere se descapacesc si se preseaza praf de polen peste miere, apasând cu cutitul pe toata suprafata fagurelui descapacit. Acesti faguri se aseaza lânga diafragma reductoare a cuibului.

.Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro