Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Boli micotice
 
 
 

Ascosferoza (puietul varos)

..Ascosferoza este o micoza ce ataca puietul capacit si necapacit si apa­re în familiile insuficient îngrijite, de regula în lunile aprilie-mai, creste ca intensitate în iunie si regenereaza în iulie-august.

Etiologie

.Agentul patogen este o ciuperca numita Ascosphaera apis care are micelii de ambele sexe. Când cele doua tipuri de micelii se întâl­nesc rezulta ascele, niste formatiuni capsulare care contin spori si a caror viabilitate este foarte mare. Ciuperca se dezvolta foarte bine la tempera­tura de 20-30°C, sporii având o mare putere de conservare (10-15 ani); rezista la actiunea vaporilor de formol si a fumului de sulf.
.Contaminarea se face pe cale bucala, prin intermediul albinelor care îndeparteaza puietul bolnav si transmit astfel boala altor larve sanatoase. Dezvoltarea micozei este favorizata de temperatura si umiditatea care se întâlnesc în familiile de albine slabe. Primul puiet atacat de Ascosphaera apis este cel de trântor, deoarece acesta se afla la periferia fagurilor, unde umiditatea este mai crescuta si caldura mai redusa, apoi se extinde asupra puietului de lucratoare si chiar pe cel din botci.

Simptome

.Larvele se înnegresc, îsi pierd segmentatia, pielea se aspreste si se acopera pe tot corpul cu un miceliu alb, ramânând liber numai capul larvei, care apare ca un buton uscat. Larva moare, iar în urma evaporarii apei, îsi reduce volumul, se usuca, devine dura asemanatoare unor pietricele de var, de unde si denumirea populara de "puiet varos". Culoarea ei este alba-galbuie, atunci când a fost parazitata cu un miceliu de un singur sex, fie verde murdar, atunci când miceliile s-au contopit si au dat nastere la corpi fructiferi.

.Puietul mumifiat este raspândit neregulat pe suprafata unui fagure si nu adera de peretii celulei, putând fi scos de albine. Larvele îndepartate din celule sunt raspândite în fata urdinisului sau pe scândura de zbor, boala fiind astfel foarte repede recunoscuta de apicultor.     

Tratamentul

se face cu rezultate multumitoare cu Micocidin si Codratin . În functie de marimea populatiei de albine si de intensitatea infectiei se administreaza câte 100-150 g Micocidin, prin împrastiere cu mâna peste rame. Tratamentul se repeta de 3-5 ori, primele doua tratamente facându-se la interval de 3-4 zile, iar ultimele la 7 zile. Daca infectia este grava se poate administra si sub forma de sirop (1 kg Micocidin la un litru de apa), de 3 ori, câte 250 ml, concomitent cu primele trei administrari de Micocidin pulbere.
.Codratinul se poate administra fie amestecat cu zahar pudra în proportie de 25 g la un kg zahar, fie dizolvat în solutie de zahar (30 g zahar la un litru apa), în proportie de 25 g preparat la un litru solutie. În functie de marimea familiei de albine si intensitatea infectiei, se administreaza 100-120 g preparat diluat în zahar pudra, cu mâna sau cu o sita printre rame, peste albine.

.Tratamentul se aplica de 4-5 ori, primele doua tratamente la interval de 3 zile, ultimele la interval de 5-7 zile.
.Când infectia micotica este mai intensa, concomitent cu pudrarea se administreaza câte 250 ml sirop cu Codratin în hranitor.
.Codratinul dizolvat în solutie de zahar mai poate fi administrat si cu ajutorul unui aspirator, câte 200 ml pentru o familie, tratându-se astfel toate ramele cu sau fara puiet pe ambele parti de 5-6 ori. Primele doua tratamente la interval de 3 zile, ultimele la interval de 5-7 zile.
.Se recomanda ca acest produs sa nu se administreze în timpul culesurilor principale, iar fagurii goi de la rezerva, din stupinele infectate, înainte de a fi introdusi în stup, sa fie aspersati sau stropiti cu o solutie de zahar cu Codratin si lasati sa se usuce.
.Tratamentul se aplica la primele semne de boala sau în stupinele care în anul precedent au avut micoza înainte de aparitie. "Institutul de Cercetare si Productie pentru Apicultura", producatorul acestui medicament, mai recomanda ca în situatia în care dupa vindecarea clinica apar din nou factori favorizanti dezvoltarii micozelor, sa se intervina cu una sau doua administrari cu Codratin pentru a preveni recidiva.
.În cazul în care în stupina apare odata cu aceasta boala si loca americana sau europeana, în Codratinul diluat cu pudra de zahar se adauga 2,5 g teramicina sau oxitetraciclina, se omogenizeaza si se presara printre rame, peste albine, respectând acelasi protocol ca si în cazul micozei.

.De asemenea schimbarea matcii familiilor bolnave este o masura recomandata pentru eradicarea bolii.

Aspergiloza (puietul pietrificat)

..Aspergiloza este o boala micotica ce ataca larvele, nimfele si albinele adulte. Este o boala foarte periculoasa, transmisibila omului, caruia îi ataca mucoasele oculare si cele ale aparatului respirator. Ea apare mai rar decât ascosferoza, dar evolutia si implicatiile ei sunt mult mai grave.

Etiologie

.Boala este provocata de ciuperca Aspergillus flavus si uneori de Aspergillus niger . Miceliul acestor ciuperci, de culoare verzuie, respectiv negricioasa, produce spori a caror rezistenta la actiunea factorilor fizici sau chimici este destul de scazuta. Astfel, ele sunt distruse prin încalzire la 60°C timp de 30 de minute si de dezinfectantii comuni, cum ar fi fenol 2,5 %, sublimat corosiv 1, formol 5 %.
.Contaminare: Ciuperca Aspergillus flavus este foarte raspândita în natura si albinele vin frecvent în contact cu ea. Patrunsa în cuib, boala se extinde asupra puietului si albinelor vii, contaminarea facându-se pe cale bucala odata cu consumul de nectar, polen sau apa infectata. Miceliul traverseaza peretele intestinal, se înmulteste, distruge organele interne si provoaca moartea albinei.
.Aspergiloza apare în familiile de albine mai ales dupa un cules abundent de polen, când datorita netasarii corespunzatoare a acestuia în celule, pastura este cuprinsa de ciuperca.

.Evolutia bolii este agravata de actiunea factorilor nefavorabili de mediu, în special de umiditate.

Simptome

.La început, ciuperca se dezvolta pe fagurii cu pastura si albine moarte, dupa care trece pe larve care se deshidrateaza, devin de consistenta dura (puiet pietrificat) si capata culoare galbuie, daca sunt invadate de micelii lipsite de formatiuni spongioase, sau culoare galbena-verzuie, daca miceliile au spori. Miceliul care le înconjoara adera strâns la peretii celulei, asa încât larvele nu pot fi extrase de catre albine, iar apoi ciuperca se extinde si pe suprafata fagurelui, pe diferite portiuni.
.La albinele adulte, miceliul de nuanta verzuie apare pe suprafata corpului, în spatiile dintre inelele abdominale. Albinele bolnave de aspergiloza devin la început nelinistite, apoi prezinta miscari anormale, cad de pe faguri, nu pot zbura, paralizeaza si mor.

Tratamentul

este identic cu cel aplicat în cazul ascosferozei, iar în cazul în care sunt atacate si albinele adulte, întreaga familie se arde. Deoarece, aspergiloza se poate transmite si la om, provocând grave afectiuni, se recomanda ca personalul care vine în contact cu albinele bolnave, sa poarte masca de tifon, îmbibata într-un antiseptic sau cel putin în apa, pentru a-si proteja caile respiratorii.

Melanoza
.

..Este o boala care afecteaza aparatul genital al matcii si glandele salivare ale albinelor lucratoare.

Etiologie

.Agentul patogen este ciuperca Melanosella mors apis , care creste numai pe medii speciale de cultura. El se localizeaza, în special, în ovare.
.Contaminarea se face pe cale bucala, mai întâi la albinele lucratoare, apoi agentul se înmulteste în glandele salivare si de aici se transmite odata cu laptisorul de matca.

Simptome

.Matcile atinse de melanoza prezinta inapetenta, înceteaza treptat depunerea oualor, au abdomenul marit, mobilitate redusa, cad de pe faguri, iar la extremitatea anala prezinta un dop cu excremente uscate. Mor dupa câteva zile. Ele au ovarele atrofiate si pline cu aglomerari pigmentare de nuanta închisa. Melanoza afecteaza matcile indiferent de vârsta si se pare ca ea este influentata de unii factori de mediu si, în special, de timpul rece si umed.
.Mierea de mana care provoaca tulburari toxice în organismul albinelor favorizeaza declansarea melanozei, existând posibilitatea ca boala sa fie introdusa în stup odata cu mierea de mana.

Tratamentul

medicamentos nu a fost elaborat înca, motiv pentru care se recomanda înlocuirea matcilor bolnave si crearea unor conditii optime de dezvoltare a familiilor de albine.

Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro