Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Boli bacteriene
 
 
 

Loca americana

..Este una din cele mai grave boli care ataca puietul albinelor, moartea acestuia producându-se dupa capacire. În mod obisnuit, boala apare dupa culesul de salcâm.

Etiologie

.Agentul patogen este un microb sporulat cu foarte mare rezistenta (20-40 ani) numit Bacillus larvae , care se prezinta, fie sub forma de bastonas cu extremitatile usor rotunjite, lung de 2-5 microni si lat de 0,5-0,8 microni, fie sub forma de filament.
.Fata de temperatura, rezistenta germenului în stadiul sporulat este mare, oscilând în functie de mediul în care se gaseste înglobat. Astfel, sporii suspendati în apa pier dupa 13 minute la 100°C, cei din miere sunt distrusi la 105-107°C dupa 20-40 minute, iar cei din ceara dupa 30 minute la 120°C. La caldura uscata de 100°C sporii de loca americana mor abia dupa 8 ore.
.În stare vegetativa (de bastonas), Bacillus larvae moare dupa 10 minute în apa încalzita la 60 °C, iar sub actiunea sodei caustice 5 % si a formolului 10 % este distrus în 5 minute.
Sporii de Bacillus larvae rezista la actiunea acidului fenic 5 % timp de luni de zile, a alcoolului 96° timp de 40 de zile, a cloraminei 10 % si a sublimatului coroziv 0,5-1 % timp de câteva zile.
Contaminarea se face pe cale bucala, începând din a doua zi a stadiului larvar, când puietul începe sa fie hranit de catre albine. Sursa principala de infectie o constituie cadavrele larvelor uscate, moarte de loca americana. Albinele încearca sa elimine din stup aceste larve si sa curete celulele respective, preluând sporii pe piesele bucale, pe picioare si pe corp. Albinele lucratoare raspândesc sporii în tot stupul, pe faguri, în miere si polen, precum si pe pereti si în crapaturile stupilor, unde pot ramâne timp de mai multi ani.
.Transmiterea bolii dintr-un stup în altul si dintr-o stupina în alta se poate face prin intermediul albinelor hoate, precum si prin intermediul matcilor, familiilor si roiurilor de albine cumparate la întâmplare, a stupilor si inventarului apicol vechi, ceara si miere.

Simptome

.Întrucât larvele mor în mod frecvent dupa capacire, boala se recunoaste clinic în primul rând dupa aspectul capacelelor de la puiet, care sunt perforate si concave, ca urmare a faptului ca larvele adera de acestea, cât si de fundul celulei.

larva moarta filanta

.Larvele prezinta culoarea galbena-castanie si miros asemanator cleiului de oase. Masa putrefiata este filanta (adera si se întinde sub forma unui fir atunci când este atinsa cu un betisor) , fapt ce o deosebeste de loca europeana. Albinele lucratoare îndeparteaza o parte din cadavrele larvelor, pentru ca matca sa poata depune oua, ceea ce duce la aparitia unui puiet depus neuniform, împrastiat, spre deosebire de cel din familiile sanatoase, care este asezat compact. În urma deshidratarii, cadavrul devine complet uscat, aderent la peretele celulei cu care formeaza corp comun, greu de separat.

Tratamentul

.Având în vedere marea rezistenta a formelor sporulate, se impune, ca o necesitate, colectarea albinelor într-o lada goala, acoperita cu plasa de sârma, urmând ca albinele sa fie tinute la rece si întuneric (pivnita) timp de doua zile, pentru a permite consumarea mierii infectate din gusa si eliminarea sporilor. Dupa acest interval de timp, albinele sunt transvazate într-un stup dezinfectat, prevazut cu faguri artificiali, unde li se administreaza sirop medicamentos.
.Dupa o prealabila curatire, stupii se dezinfecteaza cu o solutie calda de soda caustica 3-4 %, se lasa la soare timp de 6 ore, dupa care soda se îndeparteaza prin clatire cu multa apa, se usuca si se revopsesc. Inventarul apicol se dezinfecteaza prin flambare, iar echipamentul de pânza prin fierbere timp de 30 minute. Albinele moarte, stupii vechi si inventarul de mica valoare (perne, paturi etc.) se distrug prin ardere. Mierea infectata se dilueaza cu o cantitate egala de apa, dupa care se sterilizeaza prin fierbere pâna revine la volumul initial si se foloseste exclusiv în hrana oamenilor. Fagurii se reformeaza pentru extragerea cerii, iar bostina se arde.
.În tratamentul locei americane se pot utiliza sulfamidele si unele antibiotice. Din grupa sulfamidelor se remarca sulfatiazolul, iar din grupa antibioticelor oxitetraciclina, eritromicina, negamicinul.
.Solutia medicamentoasa pe baza de sulfatiazol se prepara dintr-un gram sulfatiazol la un litru sirop si se administreaza câte 100 ml pentru fiecare interval ocupat de albine, în 7 reprize, din 4 în 4 zile. Sulfatiazolul comprimate se administreaza în amestec cu zahar pudra, în doza de doua comprimate a 0,5 g la 100 g zahar presarat deasupra cuibului, repetat de doua ori la interval de 7 zile.
.Oxitetraciclina se poate utiliza în doze de 0,5 g la un litru de sirop, administrarea facându-se în trei doze a câte un litru la interval de 7 zile. Oxitetraciclina sub forma uscata (pulbere) se amesteca cu zahar pudra în cantitate de 5 g la 1 kg de zahar si se administreaza prin presarare în trei doze a câte 100 g fiecare, la interval de 7 zile.
.Eritromicina se foloseste în doza de 0,3 g la litru de sirop, câte 250-400 ml pentru o familie de albine, de doua ori la interval de 3 zile, apoi înca de 3 ori la interval de 7 zile.
Negamicinul se utilizeaza în doza de 0,4 g la litrul de sirop, câte 250 ml pentru o familie de albine, de 2 ori la interval de 3 zile, apoi înca de 3 ori la interval de 7 zile.
La aparitia bolii se trateaza toate familiile de albine din stupina, ele fiind considerate contaminate.

  Loca europeana

..Este o boala a puietului de albine, raspândita pe tot globul, care apa primavara timpuriu si se mentine pâna toamna când înceteaza cresterea puiet. Boala afecteaza în special larvele tinere, necapacite si numai rareori pe cele capacite.

Etiologia

nu este elucidata pâna în prezent, în intestinul larvelor bolnave sau moarte gasindu-se mai multe specii bacteriene: Bacillus pluton, Bacillus alvei, Bacterium euridice, Bacillus orpheus si Streptococcus apis .
.Loca europeana este mai putin grava decât loca americana, deoarece majoritatea bacteriilor care contribuie la aparitia ei nu sporuleaza, iar sporii speciilor sporogene au o rezistenta mai scazuta fata de actiunea agentilor fizici sau chimici.
.Contaminarea se face pe cale bucala, prin consumul de hrana infectata, iar raspândirea bolii, prin albinele hoate, trântori (care au acces liber în orice familie), precum si prin schimb de faguri infectati sau folosirea inventarului apicol nedezinfectat.
.Boala apare, de obicei, în luna mai si este favorizata de existenta unor familii slab dezvoltate, necorespunzator îngrijite, de timpul rece si ploios, precum si de lipsa culesului de nectar si polen. Caldura din timpul verii si aparitia unui cules bun, de mare intensitate, fac ca boala sa regreseze sau chiar sa se vindece spontan.

Simptome

.În faza incipienta, boala este greu de depistat. În prima faza a îmbolnavirii, larva devine mai transparenta, distingându-se usor traheile si tubul digestiv. Dupa putin timp, corpul ei se înmoaie si îsi schimba pozitia normala, luând forme diferite, rasturnate, rasucite, devine galbui si treptat se bifurca. Dupa 3-4 zile, larvele mor si începe procesul de descompunere treptata. În locul larvelor apare initial un lichid opalescent, apoi cafeniu, care cu timpul devine vâscos. Mirosul larvelor în acest stadiu poate fi de putrefactie, daca agentul patogen determinant este Bacillus alvei , acru, când domina Streptococcus apis , sau aromat, când pro­cesul infectios a fost determinat de Bacterium euridice. Larvele nu adera de suportul celulelor, fapt pentru care albinele le îndeparteaza cu usurinta, iar suprafetele de puiet devin heterogene. Când evolutia bolii este înaintata si albinele nu pot îndeparta cantitatea mare de larve care pier, acestea se usuca sub forma de solzisori, usor detasabili de peretii celulelor. Spre deosebire de loca americana, continutul larvelor bolnave nu este filant.
Când se îmbolnaveste puietul capacit, capacelele celulelor se adâncesc si devin mai închise la culoare. Prenimfele au culoarea maronie si emana un miros de putrefactie.

Tratamentul

consta în administrarea de sirop medicamentos, preparat cu antibiotice, sulfamidele având un efect redus. Dintre antibiotice, s-a dovedit ca cea mai eficienta actiune o are streptomicina, 1 g la un litru de sirop, administrându-se câte 100 ml pentru fiecare interval ocupat de albine, în patru repetitii, la interval de 4-5 zile.
.Oxitetraciclina se dizolva în doza de 0,5-0,75 g la un litru de sirop si se administreaza câte 250-500 ml în functie de puterea familiei de albine si gravitatea bolii, 4-5 administrari la interval de 4-5 zile.
.Cele doua antibiotice se pot administra si sub forma de praf, ameste­când 2,5 g la 1000 g zahar pudra. Se fac pudrari printre rame, peste albine, cu câte 80-100 g de 4 ori la interval de 3 zile si de înca 2 ori la interval de 5-7 zile. Concomitent cu primele 3 tratamente se pot face si 3 administrari de sirop preparat din 1 kg locamicin la 1 litru de apa, câte 250 ml.
Pentru o mai buna dispersie a antibioticului în sirop, continutul acestuia se dizolva initial cu putina apa fiarta si racita.
.Obtinerea unei vindecari definitive presupune luarea unor masuri auxiliare privind distrugerea fagurilor cu mult puiet bolnav, transvazarea familiilor bolnave în stupi dezinfectati, dezinfectia stupilor, a inventarului si utilajului apicol, înlocuirea cât mai frecventa a fagurilor, mentinerea unor familii de albine puternice si active.

  Septicemia

..Este o boala infectioasa a albinelor adulte si apare în toate sezoanele active ale anului, fiind favorizata de conditiile necorespunzatoare de întretinere si, în special, de locurile umbrite si racoroase.

Etiologie

.Agentul patogen este Bacillus apisepticus , care se întâlneste frecvent în interiorul stupilor si devine virulent numai în cazul în care rezistenta organica a albinelor scade. El se prezinta din punct de vedere morfologic sub forma unor bastonase mici, cu capetele rotunjite polimorf. Prin încalzire la 73-74°C este distrus dupa 30 minute, iar la 100°C dupa 3 minute.

.Razele solare, vaporii de formol si alti factori fizici si chimici îl inactiveaza usor.
.Contaminarea se face prin intermediul aparatului respirator de unde agentul patrunde în hemolimfa, se înmulteste si produce moartea prin septi­emie. Pe cale digestiva, contaminarea nu este posibila în mod obisnuit, deoarece conditiile din intestinul albinei nu sunt favorabile multiplicarii microbului. Evolutia bolii este usoara, înregistrându-se adesea vindecari spontane atunci când cauzele care au favorizat aparitia dispar sau se amelioreaza.

Simptome

.Albinele bolnave au hemolimfa cu aspect laptos, prezinta mobilitate redusa, contractii abdominale înainte de moarte, se târasc în fata urdinisului, mor în numar mare, iar cadavrele se descompun foarte repede, devin fragile, detasându-se în partile componente la cea mai mica atingere.

Tratamentul

.În primul rând se recomanda masuri de preventie care urmaresc îndepartarea cauzelor care o produc (umiditatea excesiva, familii slabe, înlocuirea matcilor necorespunzatoare etc.). S-a constatat totusi ca antibioticele previn aparitia unor eventuale complicatii. În acest sens, se recomanda administrarea de oxitetraciclina sau eritromicina (250.000 U.I./litru sirop) în doza de 50 ml la un interval ocupat de albine, timp de 10 zile.

  Paratifoza

.Este o boala sporadica a albinelor adulte, favorizata, în principal, de conditiile necorespunzatoare de întretinere.

Etiologie

.Agentul patogen este Bacillus parathyphi alvei , care, din punct de vedere morfologic, se prezinta ca un bastonas cu extremitatile rotunjite, lung de 1-2 microni si lat de 0,3-0,5 microni. Bacilul este nesporulat, cu cili dispusi în jurul celulei.

.Contaminarea se face pe cale bucala, prin intermediul apei infectate. Actiunea agentului patogen se manifesta sub influenta unor factori, printre care amintim ploile reci si prelungite. Germenul se multiplica intens în intestinul albinei, apoi penetreaza în hemolimfa, provocând moartea prin septicemie. În interiorul stupinei, boala se transmite prin albinele hoate, trântori etc.

Simptome

.În forma acuta, boala provoaca moartea albinelor si depopularea familiilor. Albinele bolnave pierd capacitatea de zbor, se târasc în fata urdinisului, au abdomenul balonat, prezinta diaree, dupa care mor. Clinic, boala se confunda cu nosemoza si acarioza, diagnosticul stabilindu-se prin examen microscopic.

Tratamentul

medicamentos este acelasi ca si în cazul locii europene si se mai recomanda dezinfectarea materialului care a venit în contact cu albinele bolnave, înlaturarea din cuib a ramelor murdarite cu diaree, schimbarea matcii si unificarea familiilor slabe.

Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Copyright © 2010 Steford & M.I.C. Design. All rights reserved.