Meniu
 
 
Plante polinifere
 
 
 

. Plantele melifere de pe florile carora albinele aduna polenul poarta denumirea de plante polinifere.

.Desigur ca exista multe specii de plante care produc, pe lânga nectar, si polen, într-o anumita cantitate. Exista însa anumite specii de plante melifere care produc polen într-o cantitate însemnata.
.Dintre arbori si arbusti, alunul comun, aninul negru, aninul alb, nucul, ricinul si coniferele produc cantitati însemnate de polen.

mac
.Macul e ste o planta medicinala si polinifera.Macul rosu apare spontan prin lanurile de cereale sau pasuni. Polenul macului rosu spontan este negru. Macul se cultiva si în gradini, culoarea polenului recoltat de la aceasta varietate de mac fiind cafenie.

porumb
.Porumbul este o planta polinifera si uneori se realizeaza productii mari de miere de mana care se ridica pâna la 140 kg de familie.

De asemenea, polenul poate fi recoltat usor si manual. Colectarea polenului se poate face folosind cutii mari de car­ton, deasupra carora se scutura inflorescentele mascule (pani-culele) din care cade o cantitate mare de grauncioare de polen. Operatia este usoara, un muncitor putând recolta zilnic între 5-10 kg. Polenul recoltat se cerne si se usuca la umbra. Se administreaza albinelor primavara si toamna în amestec cu sirop de zahar sau miere în proportie de cel mult 20%. O alta întrebuintare a porumbului în apicultura este folosirea lui ca planta protectoare în amestec cu sulfina alba anuala sau mazare si lupin, mazare si facelia sau cu facelia.

cânepa
.Cânepa (Cannabis sativa L.) este una dintre cele mai vechi plante tehnice cultivate în tara noastra (peste 2000 de ani), produce cantitati foarte mari de polen într-o perioada lipsita de cules. De asemenea, albinele culeg de la ea si clei.

Samânta de cânepa se semana în luna mai pe un teren întins, care a fost pregatit înca din toamna: arat si fertilizat cu îngrasaminte naturale (gunoi de pasare de curte). Dupa semanat se grapa. În luna iulie rasar doua feluri de cânepa: una cu flori (plante barbatesti) si una cu seminte (plante femeiesti). Cânepa cu flori este mai scunda ca cea cu seminte si cu tulpina mai subtire. În perioada înfloririi albinele le cercereaza intens.

.Sunatoarea este o planta erbacee cu florile de culoare gal­bena lipsita de nectar, cu foarte multe stamine adunate într-un manunchi de pe care albinele, dimineata aduna mult polen.


.Verbascul (urechea ursului) este o planta erbacee, perena, înalta, cu florile de culoare galbena-intens, cu frunze mari, aco­perite cu perisori. Creste în locurile paraginite, lânga garduri, gramezi de gunoi, pe pajisti etc. înfloreste în iunie-august.


.Macrisul este o planta erbacee, din buruienile de pe pajisti. Albinele aduna de pe florile lui foarte mult polen de culoare cenusie.

.Spanacul alb este o planta erbacee anuala, mult raspândita ca buruiana în lanuri de cultura, gradini de zarzavat si pârloage. Exista foarte multe soiuri si forme. În a doua jumatate a verii si toamna, când flora polinifera este saraca, albinele aduna polenul de pe florile spanacului alb, mai ales dimineata.


.Traista ciobanului este o planta erbacee perena, înalta pâna la 50 cm. Îînfloreste din mai pâna în septembrie si produce mult polen.

.Coltunul doamnei este o planta erbacee vivace, înalta de 25-60 cm. Creste pretutindeni, pe malul râurilor si pâraielor, lacuri, râpi, în paduri si pajisti umede. înfloreste în mai si iu­nie si ofera albinelor polen.

.Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro