Meniu
 
 
Amestecuri de plante melifere
 
 
 

Una dintre masurile pentru largirea si îmbunatatirea bazei melifere si înlaturarea golurilor de cules o constituie folosirea pe scara larga a amestecurilor furajere-melifere. Pentru alcatuirea acestor amestecuri se recomanda plante melifere care se preteaza a fi cultivate în amestec pe suprafete mari si în acelasi timp sa contribuie la cresterea valorii nutritive a acestor culturi.

.Amestecurile furajere-melifere pot fi cultivate si extinse cu succes în cadrul culturilor furajere, al culturilor de câmp si al livezilor.

.Amestecurile furajere-melifere, pe lânga faptul ca asigura o sursa bogata de nectar si polen, permit o folosire mai rationala a terenului, maresc productia de masa verde si în acelasi timp îmbunatatesc calitatea furajelor, prin ridicarea continutului lor în substante proteice. Totodata culturile în amestec sunt bune premergatoare pentru majoritatea plantelor agricole si nu permit îmburuienirea terenurilor. În cadrul culturilor furajere se recomanda urmatoarele amestecuri cu plante melifere:

Mazariche de primavara cu ovaz si facelia (borceag cu facelia; 80-100 kg mazariche, 40-50 kg ovaz si 3-4 kg facelia la ha). Recoltarea amestecului pentru fân sau siloz se face atunci când borceagul se afla la începutul formarii boabelor, iar facelia se gaseste în stadiu de înflorire.

Mazare sau mazariche cu facelia semanate esalonat : 140- 160 kg la ha mazare cu bobul mic si 3-4 kg la ha facelia; la mazarea cu bobul mare 180-200 kg la ha.

Lupin dulce cu facelia : lupin cu bobul mic 130-140 kg la ha si 3-4 kg la ha facelia, iar lupinul cu bob mare 160 kg/ha.

Iarba de Sudan cu facelia . Se seamana primavara în aprilie-mai, dându-se câte 25-30 kg la ha iarba de Sudan si 3 kg la ha facelia. Recoltarea amestecului pentru fân se face în stadiul de înflorire la facelia.

Culturile de porumb ocupa suprafete importante. În cadrul culturilor de porumb destinate nutretului verde, pentru siloz, culturile de miriste, amestecul cu plante melifere creeaza albinelor posibilitati mari de folosire a acestor plante. Astfel se poate semana în amestec porumb pentru siloz sau masa verde cu sulfina alba anuala. Se seamana fie în ogor propriu pentru a crea albinelor un cules imediat dupa cel de tei sau dupa culturile ce elibereaza devreme terenul (15 mai - 15 iunie), când se obtine un cules de o deosebita importanta pentru apicultura la sulfina - în lunile septembrie-octombrie. Normele de însamântare sunt urmatoarele: 25 - 28 kg la ha pentru porumb siloz, 50-60 kg la ha pentru porumb masa verde si 4-5 kg respectiv 8-9 kg la ha sulfina.

Porumb pentru siloz cu mazare sau mazariche si facelia : 20-25 kg la ha porumb, 50-70 kg la ha mazare si 3-4 kg la ha facelia. Aceleasi amestecuri furajere-melifere pot fi efectuate si cu porumb pentru masa verde, respectându-se normele de însamântare aratate.

.În cadrul culturilor de câmp se pot folosi urmatoarele variante:

1. porumb pentru boabe cu facelia (2-3 kg la ha), semanata înaintea ultimei prasile a porumbului, asigurându-se astfel albinelor o sursa melifera valoroasa imediat dupa culesul de floarea-soarelui;

2. porumb pentru boabe cu sulfina alba anuala (4-5 kg la ha) semanata înaintea ultimei prasile a porumbului, asigura un cules târziu de toamna de lunga durata;

3. mazare pentru boabe (140-200 kg la ha) cu facelia (2-3 kg la ha);

4. culturile furajere melifere în miristi dupa plantele care elibereaza devreme terenul conform normelor de însamântare obisnuite.

  .Pentru facelia însamântata la data de 1 iulie, perioada de înflorire este de la 8-30 august, iar pentru sulfina alba anuala însamântata la 1 iulie, înflorirea începe la 5 septembrie si dureaza pâna în a doua decada a lunii octombrie.
.Tot în cadrul asolamentului furajer, pajistile naturale constituie o veriga importanta unde se poate interveni cu succes pentru largirea si îmbunatatirea bazei melifere prin supraînsamântare cu speciile melifere corespunzatoare conditiilor pedo­climatice respective ca: trifoiul alb, trifoiul hibrid, ghizdeiul, graminee perene si anuale spontane, capsunica etc.
.La crearea pajistilor noi sau reamenajarea celor existente S.C.A.S. recomanda orientativ urmatoarele amestecuri de ierburi perene:

1. Pentru zonele de silvostepa

Varianta I

%

Varianta a II-a

%

Timoftica

20

Paiusul de livada

30

Paiusul de livada

35

Golomatul

20

Sparceta

25

Sparceta

15

Trifoi alb

20

Ghizdeiul

Trifoiul alb

15

20

 

1. Pentru zonele de stepa

Varianta I

%

Varianta a II-a

%

Pirul

30

Pirul

30

Obsiga

20

Obsiga

20

Sparceta

30

Sulfina

20

Ghizdeiul

20

Ghizdeiul

Trifoiul alb

15

15


Cultivarea plantelor melifere în lotul apicol

Pe loturile apicole se vor însamânta plante melifere speciale în cultura pura si în amestec.
Pentru regiunile de stepa, S.C.A.S. recomanda urmatorul asolament:
1) rapita de toamna + facelia (în miristi);
2) mustar alb în amestec cu sulfina alba bianuala;
3) sulfina alba bianuala.

Pentru regiunile cu precipitatii abundente , se recomanda urmatorul asolament:
1) ierburi + trifoi roz;
2) trifoi roz (anul II);
3) hrisca;
4) facelia + sulfina alba bianuala;
5) sul­fina alba bianuala (anul II);
6) matacina moldoveneasca;
7) mustar alb + sulfina alba anuala;
8) ovaz pentru furaj verde + ierburi.

.De asemenea se recomanda crearea pe loturile apicole a asolamentelor de 3-4 ani în care plantele melifere speciale ocupa principalul loc.

.Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro