Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Go!
Plante erbacee din păduri Go!
Plante melifere din păşuni Go!
Plante polinifere Go!
Plante tehnice şi furajere Go!
Plante legumicole Go!
Plante aromatice şi medicinale Go!
Plante melifere speciale Go!
Amestecuri de plante melifere Go!
Go!
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Plante legumicole
 
 
 

. Cultivarea legumelor în sere si pe parcele agricole din ce în ce mai întinse, atât în mediul rural cât si în jurul oraselor, a centrelor industriale, creaza perspective de îmbunatatire bazei melifere.

.Principalele plante din categoria plantelor legumicole sunt : ceapa, pastrânacul, spanacul,etc. Acestea ofera albinelor polen si, în primul rând, nectar, de multe ori într-o perioada în care culesul la celalalte plante melifere din zona de zbor a albinelor este slab în intensitate.


.Ceapa . Productia de nectar de pe florile de ceapa se evalueaza în medie la 115 kg/ha, ceea ce reprezinta cea. 70-100 kg miere.

.Prazul este o planta perena, dar practica legumicola îl trateaza ca o planta bianuala. În anul al doilea formeaza tulpina florala, plina, neteda, cilindrica. Are flori albe sau violete care înfloresc în iunie si secreta abundent nectar si putin polen, ce sunt recoltate de albine, cu care ocazie le si polenizeaza.


.Usturoiul este o planta bianuala. În anul al doilea formeaza o tulpina florala, cu flori albe învelite în membrana, ce produc nectar si polen. Înfloreste începând din luna mai-iunie. în flora spontana se gasesc forme de usturoi ce înfloresc intens înaintea salcâmului, producând cantitati mari de nectar.

.Pastârnacul este o planta bianuala. Florile sunt de culoare galbena, rotunde, cu petale îndoite spre interior. Ofera albinelor mult nectar în cursul lunii iunie-august. Cercetatorii citeaza cazuri când de pe culturile semincerelor de pastârnac s-au realizat 60-80 kg miere la hectar. Mierea este de culoare deschisa si de calitate destul de buna.


.Telina este o planta bianuala, prevazuta cu frunze mici si cu inflorescenta. Se face polenizare încrucisata, din cauza diferentei de maturitate dintre pistil si stamine (polenul ajunge la maturitate cu una sau doua zile înainte de maturitatea organului femel). Florile sunt cercetate de insecte, dintre care albinele joaca un rol important de polenizator, culegând cantitati mici de nectar si polen.


.Ridichea este o planta anuala cu flori albe sau violete, care sunt cercetate de albine în timpul înfloririi, începând din iunie pâna în toamna.


.Morcovul este o planta bianuala. Înfloreste în iunie. Semincerele de morcov ofera albinelor nectar. Mierea de culoare galbena-închis este aromata.


.Varza este o planta bianuala. Fiind o planta alogama entomofila, are nevoie de a fi polenizata în vederea fructificarii cu ajutorul albinelor; ofera nectar si polen. Are o multime de specii, varietati, forme si toate au polenizare încrucisata.

.Gulia este o planta bianuala, cu flori galbene care pentru fructificare se polenizeaza cu ajutorul albinelor.

.Spanacul este o planta anuala. Plantele mascule cresc mai repede, formeaza tulpina si înfloresc mai curând decât cele femele. Polenizarea se face cu ajutorul albinelor.
În afara plantelor legumicole aratate, toate semincerele de legume sunt cercetate de albine, fapt ce contribuie la sporirea productiei de seminte si îmbunatatirea calitatii lor.

topinambur 
.Topinamburul (Helianthus tuberosus) , denumit si "anghinare de Ierusalim" - "Jerusalem artichoke", "mar de pamant", "nap comestibil" face parte din Familia Compositae , subfamilia Tubuliflorae, este o leguma asemanatoare cartofului, originara din America de Nord, de la care se consuma tuberculii . Acestia sunt mai tari decat cei de cartof iar gustul lor este asemanator celui de anghinare. Înfloreste din a doua jumatate a lunii august pâna la sfârsitul lunii septembrie. Datorita acestui fapt, este mult apreciat ca o planta melifera, oferind albinelor nectar si polen, cu rol important în cresterea puietului si hranirea albinelor tinere în toamna. Florile topinamburului au un miros placut, fiind mult cercetate de catre albine.

floare_castravete 
.Castravetele ( Cucumis sativus ) este o planta legumicola din familia Cucurbitaceae, originara din India, cultivat pe scara larga atât în regiunile cu clima temperata cât si în cele cu clima tropicala.

Planta de castravete este o vita târâtoare de 1,5 - 2 m lungime care creste agatându-se pe spaliere sau alte structuri de sustinere cu ajutorul cârceilor, are frunze mari, care acopera fructul. Desi în unele parti ale lumii sunt preferate soiurile de castraveti partenocarpice, din care rezulta fructe fara seminte nefiind necesara polenizarea, în Europa sunt preferate soiurile de castravete care pot produce seminte si care necesita polenizare.În cazul în care polenizarea nu se realizeaza fructele rezultate se pot îngalbeni, cadea, sau pot creste strâmb. Fructele partial polenizate pot fi verzi la capatul de lânga petiol dar galbene si prost formate lânga locul unde a fost floarea.

Desi are o valoare melifera potrivita, cu o productie de 30 kg/ha miere, totusi, pentru ca se cultiva esalonat în cursul verii, asigura cules de întretinere. Albinele aproape ca nu recolteaza polen de pe florile castravetilor.

dovlecel 
.Dovleacul ( Cucurbita maxima ) se cultiva pentru fructele tinere care sunt co­mestibile. Dovleacul si dovlecelul se considera o planta buna melifera, deoarece se cultiva pe suprafete mari atât în cultura curata cât mai ales intercalat cu porumb si ofera albinelor mult nectar. Polenul atrage mai putin albinele. Înflorirea dureaza începând din iulie pâna în septembrie si secreta nectar chiar în timpul secetos. Deschiderea florilor începe dimineata devreme când rasare soarele si ramân deschise toata dimineata, iar spre prânz, spre orele 14 se închid. Astfel florile sunt cercetate de catre albine cel mult 3-4 ore. Productia de miere este de 30 kg/ha. Mierea este de culoare galbena si se cristalizeaza repede.

.Pepenele galben este o planta anuala, mai putin melifera decât castravetele. înflorirea dureaza cca. 3 saptamâni.

.Pepenele verde este o planta anuala, care are nevoie de polenizare încrucisata. Florile sunt intens cercetate de catre albine, care contribuie la fructificarea lor. Productia de nectar este relativ mica.
În general, culturile de bostanoase, din punct de vedere melifer, prezinta importanta ca plante ce ofera albinelor cules bun de întretinere si mentinerea familiilor în continua activitate.

.Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro