Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Capitolul V
 
 
 

Metode de iernare a familiilor de albine

În tara noastra se cunosc urmatoarele metode de iernare:
- iernarea în aer liber;
- iernarea în cojoc;
- iernarea în adapost.

1. Iernarea în aer liber
În conditiile tarii noastre, familiile de albine normale si cu provizii abundente de hrana ierneaza în aer liber. La acest procedeu, familiile de albine ramân pe locul lor din timpul verii. Iernarea în aer liber permite efectuarea zborurilor de curatire în zilele calduroase din cursul iernii, cresterea mai timpurie a puietului, valorificarea mai devreme si în mai bune conditii a florei timpurii, cât si avantaje economice deoarece nu mai sunt necesare cheltuieli pentru constructia adaposturilor sau pentru procurarea materialelor izolatoare.   ..... Prin aceasta metoda se reduce si forta de munca, stupii nemaifiind mutati de pe vatra de stupina. Iernarea în aer liber nu exclude însa protectia stupilor la interior, amplasarea corecta a stupinei pe vatra însorita si, în special, existenta unor perdele naturale sau a unor improvizatii care sa fereasca stupina de vânturi si curenti.

2. Iernarea în cojoc
Este o metoda care reclama un volum mare de munca si se refera la împachetarea exterioara a stupului (cojoc). Aceasta împachetare poate fi individuala, pentru doi stupi, sau cojoc colectiv. Stupii se pot grupa pe un rând sau pe doua rânduri, în acest caz punându-se spate în spate, între stupi si rândurile de stupi se lasa spatii de 10-15 cm care se umplu cu material de protectie (paie, coceni, frunze uscate). Stupii se instaleaza pe o platforma sub care se poate pune, de asemenea, material de protectie (grinzi sau baloti de paie), la 20-25 cm deasupra solului. Totul se acopera cu un carton asfaltat sau polietilena pentru a împiedica patrunderea apei, având grija sa se lase libere urdinisurile (fig. 16).

iernarea in cojoc

Fig. 16   Iernarea în cojoc

Introducerea stupilor în cojoc se face o data cu venirea frigului, când zborul albinelor a încetat, în zilele însorite, când timpul s-a încalzit suficient, se înlatura împachetajul de pe partea frontala a stupului sau a grupului de stupi pentru ca albinele sa iasa la zborul de curatire.

Metoda iernarii în cojoc este recomandata în mod special pentru stupinele situate în terenuri deschise unde nu se poate amenaja stupina pentru iernare pe o vatra ferita de vânt si curenti reci.  

3. Iernarea în adapost
În tara noastra aceasta metoda de iernare se practica în prezent pe scara redusa deoarece iernile nu sunt atât de aspre ca sa justifice investitii suplimentare iar, pe de alta parte, familiile noastre de albine sunt adaptate conditiilor de mediu în care s-au format de-a lungul veacurilor, în unele situatii însa (provizii reduse, familii slabe) este necesara si binevenita iernarea în adapost. Familiile de albine se introduc în adapostul respectiv o data cu începerea sezonului friguros. Acest sistem asigura pierderi minime de caldura si un consum mai redus de hrana, însa familiile sunt lipsite de posibilitatea efectuarii zborurilor de curatire. De asemenea, în primavara, aceste familii au o dezvoltare încetinita. Practic, nu este necesar sa se construiasca adaposturi speciale. Se utilizeaza constructiile existente (încapere, sopron) în care sa fie asigurate o buna ventilatie, liniste, întuneric, temperatura în jur de 2-4°C si o umiditate de 75-85%.

Consumul de hrana per kilogram (greutate vie) albine difera si în functie de modul de iernare. În tabelul 1 este, dupa G.A. Avetisian, o comparatie între diferitele niveluri de consum influentate de modul de iernare.

Tabelul 1

Hrana consumata (kg) în medie pentru 1kg albine
Metoda de
iernare
În grupe de familii de albine cu greutatea de (kg)
În medie pentru toate grupele de familii de albine
1,0
1,5
2,0
2.5
În aer liber

9,67

8,78

7,99

5,74

8,42

În cojoc

9,54

8,39

6,38

4,90

7,90

În adapost

9,56

8,77

6,42

4,22

7,74

În acest tabel se observa ca familiile puternice consuma per unitate de greutate vie (1 kg albine) mult mai putina hrana decât cele slabe.

Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro