Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Capitolul III
 
 
 

Aranjarea cuibului familiei de albine în vederea iernarii

Prin aranjarea cuibului se urmareste dimensionarea lui în raport cu puterea familiei si repartizarea proviziilor de hrana în asa fel încât albinele din ghem sa aiba suficienta hrana pâna în primavara.

Timpul când se executa lucrarea depinde de conditiile de cules, de starea vremii si de situatia puietului în cuib. Cu cât culesul tine mai mult timp, cu atât lucrarea se executa mai târziu; cu cât timpul se raceste mai curând, cu atât aceasta lucrare se executa mai devreme.

În cuib se lasa atâtia faguri astfel încât spatiile dintre ei sa cuprinda complet ghemul de iernare, fara spatii suplimentare.

La orânduirea fagurilor cu miere se va tine cont de principiile biologice ale dezvoltarii pe verticala a familiilor de albine care cer în partea de jos a fagurilor spatii pentru puiet iar în partea de sus rezervele de hrana, precum si de faptul ca în timpul iernii albinele se pot deplasa dupa hrana doar în spatiul dintre rame si nu se pot deplasa pe fagurii laterali.  

Pornind de la aceste considerente, la formarea cuibului se va avea în vedere ca, îndeosebi fagurii centrali sa contina suficienta miere întrucât este zona cu cantitatea cea mai mare de albine

Amplasarea rezervelor de hrana poate fi: bilaterala, unilaterala si centrala, ultimele doua moduri de amplasare - unilaterala si centrala - fiind însa mai putin indicate si folosindu-se mai mult în cazul familiilor slabe si cu rezerve insuficiente.

1. Amplasarea bilaterala
.Fagurii cu cantitatea cea mai mare de miere, 3,5-4 kg, se amplaseaza în dreapta si în stânga cuibului, urmând catre mijlocul cuibului, în ordine descrescânda, fagurii cu miere mai putina, fara însa ca acestia sa fie sub 1,5 kg (fig. 5).

amplasarea bilaterala

Fig.5   Amplasarea bilaterala a rezervelor de hrana in cuib.

Pentru a se stabili numarul de faguri care se lasa în cuib, este necesar ca cercetarea familiilor sa se faca dupa nopti reci, pentru ca ghemul sa fie cât mai strâns Când sunt în cuib normal, se lasa fagurii ocupati cu albina, plus unul, în asa fel ca albina sa nu ocupe fetele exterioare ale ramelor marginale. Când sunt în cuib redus, se lasa atâtea rame câte sunt ocupate cu albina. Uneori, din cauza ca la controlul preliminar ghemul n-a fost suficient de strâns, este posibil sa se lase cuibul de iarna prea larg, fiind necesar ca ulterior fagurii marginasi, neocupati de albine sa se scoata, deoarece acestia mucegaiesc din cauza umezelii din timpul iernii si uneori mierea se altereaza.

2.Amplasarea unilaterala
Aceasta consta în asezarea fagurilor dupa cantitatea de miere pe care o contin, în ordine crescânda catre unul din peretii stupului, cu precizarea ca nu trebuie sa avem însa faguri sub 1,5 kg miere (fig. 6).

amplasarea unilaterala

Fig.6   Amplasarea unilaterala a rezervelor de hrana în stup.

Acest procedeu se aplica si în cazul iernarii a doua familii în stupi orizontali - familia de baza si ajutatoare (fig. 7).

rezerve hrana stup orizontal cu doua familii

Fig.7 Amplasarea rezervelor de hrana la stupul orizontal când ierneaza doua familii în acelasi stup. 1-ghemul de iernare în familia de albine. 2-ghemul de albine în familia de baza la începutul toamnei. 3-ghemul ambelor familii de albine pe timpul si la sfârsitul iernii.

În acest caz fagurii plini cu provizii se rânduiesc de o parte si de alta a diafragmei care separa familiile. Apoi, catre marginile stupului, în ordine descrescânda a cantitatii de miere continute, fagurii cu provizii mai putine, cu aceeasi subliniere ca nu vom avea faguri cu mai putin de 1,5 kg miere. Ghemul se va forma de o parte si de alta a diafragmei, fiecare familie fiind atrasa si beneficiind în acelasi timp de caldura din cuibul familiei vecine.

3. Amplasarea centrala

Fagurii din centrul cuibului contin cea mai mare cantitate de miere, descrescând în greutate catre marginile cuibului, astfel încât fagurii marginasi sa nu aiba mai putin de 0,5 kg miere (fig. 8).

amplasarea centrala

Fig.8   Amplasarea centrala a rezervelor de hrana din cuib.

La asezarea fagurilor în cuib se va avea în vedere ca în centrul cuibului sa fie introdusi numai fagurii cu celule de albine, în care au crescut deja câteva generatii de puiet, deci potriviti pentru cresterea puietului în perioada de la sfârsitul iernii. La stupii multietajati, când iernarea se face pe doua corpuri, în corpul superior trebuie sa existe circa 18-20 kg miere, iar în corpul inferior fagurii centrali sa nu contina miere, aceasta sa se gaseasca doar pe fagurii laterali,în total 7-8 kg (fig. 9).

rezerrva hrana multietajat

Fig.9   Amplasarea rezervelor de hrana la stupul multietajat.

.Daca se gaseste miere pe fagurii centrali din corpul inferior, aceasta situatie determina asezarea ghemului de iernare sub acesti faguri, în urma consumului, din cauza slabei mobilitati a ghemului, spatiul de 10 mm dintre corpuri devine de nestrabatut si albinele pot muri de foame, chiar daca dispun de provizii aflate în imediata lor apropiere. Unii apicultori recomanda punerea de fagurasi cu miere între cele doua corpuri. Se creeaza astfel o punte de legatura între ele cele doua corpuri pot fi lipite cu benzi de hârtie adeziva pentru o etanseizare mai buna contra curentilor.

Daca iernarea se face într-un corp, fagurii laterali pot fi plini în vreme ce la ceilalti cantitatea de miere trebuie sa fie de circa 1,5-1.7 kg. Pe masura ce rezervele se consuma, ghemul înregistreaza o miscare de jos în sus.  

Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro