Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Procedeul C
 
 
 

.

. Un alt procedeu de valorificare intensiva a culesului este urmatorul : stupii se instaleaza initial perechi ca si în procedeul B. Pentru aceleasi considerente ca si cele expuse la procedeul B, dupa doua zile de la începutul culesului si în timpul zborului intens al albinelor, îndepartam cei doi stupi alaturati, iar în locul lor, simetric fata de pozitia initiala, asezam un stup cu echipamentul de faguri complet, în centrul fagurilor punem o rama cu puiet pe care se afla o matca, fara a utiliza cusca (fig. 3).

Procedeul C

Toate albinele culegatoare ale celor patru familii îndepartate se vor întoarce la locul vechi si în acest fel se formeaza o colonie foarte puternica. Aceasta fiind în plin cules, se afla în situatia unui roi natural. La prima extragere a mierii matca nu reusise sa treaca cu ouatul pe alta rama si în aceasta situatie au fost extrase toate ramele cu exceptia celei pe care se gasea matca. La a doua extragere au fost lasate neatinse trei rame care au fost intercalate cu rame bune de ouat, iar ultima oara au ramas neextrase sase rame. Culesul exceptional a durat 18 zile si s-a terminat la 8 iunie. La l iulie, controlând aceasta colonie am gasit 12 rame cu puiet, fapt care a permis coloniei sa valorifice în continuare culesul de la tei

.Procedeul este eficace si daca exista un cules bun se poate atinge un spor orar de peste 2 kg. Nu poate fi aplicat în toata stupina, din cauza imposibilitatii de a echipa cu faguri completi stupii care colecteaza albina culegatoare si care s-ar ridica la 50% din numarul total al fagurilor existenti.Întrucât capacitatea stupului de 20 rame este insuficienta pentru a aplica în bune conditii acest procedeu, am construit stupi orizontali de 19 rame cu un cat cu rame de înaltimea celor din stupii multietajati.

.Aplicând   procedeul C   de valorificare intensiva a culesului obtinem :

.  valorificarea intensiva a culesului de catre o colonie de albine extrem de puternica, asemanatoare cu un roi natural, care participa cu toate albinele la cules. In afara de aceasta, familiile deplasate participa la cules cu albinele tinere în vârsta de 6 zile, care în mod obisnuit ar fi ramas în stupi;
.  o înmultire de 20% ;
.  o miere selectionata la toate extragerile ;
.  o productie de miere de cel putin 4-5 ori mai mare decât a unui stup în care s-au unit 2 familii.  
.Tinând însa seama de faptul ca aceasta colonie provine din albinele culegatoare a 4 familii, rezulta ca s-a recoltat o cantitate de miere de cel putin 2,25 ori mai mare decât daca cei 2 stupi a câte 2 familii ar fi lucrat unindu-se în fiecare stup în parte cele 2 familii.
Acest lucru nu reiese din figura 3 întrucât în acest procedeu stupii deplasati nu au fost uniti în fiecare stup în parte. Comparatia a fost facuta fata de 2 stupi în care au fost unite cele 2 familii, în fiecare separat.
.Toate coloniile de albine pregatite pentru cules prin procedeele B si C au avut echipamentul complet de faguri construiti utilizând si 1-2 rame de constructie, iar fagurii artificiali au fost construiti în familiile deplasate care dispuneau de multe albine tinere. Tuturor familiilor deplasate li s-au restrâns cuiburile la ramele ocupate de albine, iar cu restul de rame au fost completate cuiburile coloniilor.

..Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro