Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Procedeul B
 
 
 

.Familiile de albine de putere mijlocie, unite câte doua, nu asigura colonii suficient de puternice pentru valorificarea culesului. Admitând, de exemplu, ca cele doua familii de albine ocupa câte 7 rame, prin unirea lor va rezulta o colonie pe 12 rame, întrucât 2 rame au fost ridicate împreuna cu matca familiei care a fost unita.

O astfel de unire pentru valorificarea salcâmului nu are sens, deoarece colonia rezultata nu va dispune de un numar suficient de albine culegatoare. Pentru aceasta am utilizat, urmatorul procedeu : pentru culesul de salcâm asezam stupii cu familii de albine de putere mijlocie în grupuri de câte doi (fig. 2).

Procedeul B

Dupa doua zile de la începutul culesului, în care timp familia de pe cântarul de control a înregistrat o crestere de 3-5 kg, ridicam din una din familiile perechi matca cu 2-3 rame, din care doua cu puiet capacit si una cu miere, cu care formam un roi artificial, îndepartam apoi stupul pereche în care sunt doua familii, iar dupa aceasta, deplasam stupul în care am unit cele doua familii într-o singura colonie, astfel încât sa ocupe o pozitie simetrica fata de pozitia initiala a celor doi stupi alaturati. Rezulta o colonie puternica formata dintr-o familie plus albinele culegatoare a trei familii.  
.Din cele patru familii, cea care colecteaza culegatoarele celorlalte trebuie sa fie cea mai putin dezvoltata, deoarece având cea mai mica cantitate de puiet va retine în stup în timpul culesului cea mai mica cantitate de albine.

Schimbarea de pozitie se face dupa doua zile de la începerea culesului din urmatoarele motive : familiile de albine deplasate vor fi lipsite în primele zile de un numar suficient de albine culegatoare care sa asigure hrana puietului existent. Pentru a evita deschiderea acestor stupi si aprovizionarea lor cu apa într-o perioada de timp cu un volum extrem de ridicat de munca si pentru a asigura rezervele necesare de hrana în cazul când culesul este întrerupt sau curmat brusc din cauza timpului nefavorabil, aceasta schimbare de pozitie se face numai dupa ce în stupii care urmeaza a se deplasa a intrat cantitatea de nectar de care am vorbit mai sus.  
.  Operatia se executa în timpul zborului intens al albinelor deoarece într-o zi cu slaba activitate de zbor o buna parte din albinele culegatoare vor ramâne în stupii deplasati. In ziua de 23 mai executând aceasta operatiune în stupina, am putut constata diferenta de înregistrare la stupii deplasati, de peste 100%.

Aplicând   procedeul B   de valorificarea intensiva a culesului obtinem :

.  valorificarea intensiva a culesului prin participarea la cules a albinelor tinere în vârsta de 6 zile ;
.  o înmultire finala de 25% ;
.  miere selectionata în special la al doilea extras ;
.  o productie de miere de cel putin patru ori mai mare decât a unui stup în care s-au unit înaintea culesului doua familii. Tinând seama de faptul ca albinele provin din doi stupi, rezulta ca lucrând astfel ele produc de doua ori mai mult decât ar fi lucrat separat.
In toate aceste operatii nu este necesar sa punem matcile la cusca. In 6 ani de aplicare a procedeului nu am avut pierderi de matci pentru ca albinele, fiind ocupate cu culesul puternic, le accepta foarte usor. Fiind foarte puternica, colonia rezultata poate valorifica, fara a slabi, culesul de vara.

.Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro