Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Go!
Go!
Go!
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Cresterea Trantorilor
 
 
 

 

.Pentru obtinerea unui material biologic valoros este necesar ca în stupinele de împerechere sa existe un numar suficient de trântori de calitate, selectionati din familii recordiste, cu origine cunoscuta.

cap de trântor

.Pentru realizarea acestui deziderat este necesar sa se ia o serie de masuri cum ar fi dotarea familiilor furnizoare de trântori (familii-tata) cu matci selectionate, care au caractere valoroase, precum si planificarea lucrarilor de crestere a trântorilor în functie de perioada în care se cresc matci si momentul din sezon.

.Pentru ca trântorii sa fie apti pentru împerechere în momentul în care primele matci produse în stupina ies la zborul de împerechere, este necesar ca începerea lucrarilor de crestere a trântorilor sa se devanseze cu doua-trei saptamâni fata de lucrarile de crestere a matcilor. Aceasta perioada coincide cu înflorirea pomilor fructiferi.

Stabilirea acestui decalaj de timp se face luând în considerare ciclul de metamorfoza al matcilor, 16 zile de la stadiul de ou pâna la eclozionare, si pe cel al trântorilor, care este de 24 de zile, durata maturizarii sexuale care este de 7-10 zile la matca si 10-14 zile la trântor. În afara de aceste perioade apicultorul mai trebuie sa ia în calcul si timpul necesar pentru pentru pregatirea de catre lucratoare a fagurilor în vederea ouatului (2-3 zile).

fagure de trântor

 

.Pentru cresterea trântorilor, cuiburile familiilor-tata se reduc la maximum (prin aceasta masura se obliga matca sa depuna un numar cât mai mare de oua de trântor si se protejeaza termic mai bine cuibul, albinele acoperind în totalitate fagurii din cuib), se stimuleaza cu sirop de zahar si turta proteica dupa care, între doi faguri cu puiet tânar, se introduce un fagure artificial cu celule de trântor, un fagure cladit, cu celule majoritar de trântori sau o rama claditoare (o rama goala, doar cadrul de lemn, albinele construind în aceasta fagurii cu celule de trântori).

La o saptamâna dupa introducerea fagurilor se controleaza cuiburile familiilor respective daca în acesti faguri matca a depus oua. Cei care nu au fost ouati se iau si se schimba cu faguri cu oua, luati de la alte familii. În acest fel se asigura atât cresterea larvelor de trântori în familiile în care s-au introdus fagurii ouati cât si ouarea tuturor fagurilor goi, cu celule de trântori. Într-o familie-tata pot fi mentinute doi-trei faguri cu celule de trântori.

trântor

 

Matca poate fi pusa si în izolator pentru ca sa depuna ouale de trântor în rama asezata în cuib, iar familia se întareste punându-i o rama cu puiet capacit matur aproape de eclozionare, luat de la o alta familie puternica si productiva.

.Pentru a limita cresterea trântorilor în familiile de albine din stupina si a favoriza astfel împerecherea matcilor doar cu trântorii produsi în familiile-tata apicultorul are la dispozitie mai multe metode: folosirea doar a fagurilor de calitate, cu celule predominant de lucratoare, taierea fagurilor cu celule de trântori (din ramele claditoare sau de pe marginile ramelor cladite, din stup), descapacirea celulelor cu puiet de trântor, folosirea la urdinis a gratiilor Hanneman, a capcanelor pentru trântori sau a colectoarelor de polen.

.Pentru a asigura împerecherea unui numar de 50-70 matci este necesara cresterea de trântori într-o singura familie. Prin cresterea speciala a trântorilor NU se asigura o împerechere controlata 100%, se obtine doar un procent destul de ridicat de împerecheri cu trântori selectionati. Siguranta împerecherii matcilor cu trântorii doriti, din familii selectionate, se obtine doar prin folosirea inseminarii artificiale.

.Înainte cu circa 3 saptamâni înainte de data la care este planificata cresterea ultimei serii de matci cresterea trântorilor în familiile special destinate acestui scop poate înceta.

.Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro