Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Calendarul apicultorului
 
 
 

Octombrie

Toamna este anotimpul în care pregatirea sezonului apicol din anul urmator este în plina desfasurare. A zecea luna a anului, denumita popular "brumarel", este o luna de miez de toamna uneori cu zile calde care alterneaza cu perioade reci si ploioase, în unii ani, mai ales în sudul tarii, octombrie este o luna cu temperaturi de vara si cer senin astfel ca albinele tinere de curând eclozionate pot face primele zboruri în jurul stupinei.
.Ponta matcilor se reduce considerabil (matcile uzate nu mai au ponta sau se pot pierde) iar cresterea puietului în toate familiile de albine (în toate zonele tarii) se diminueaza chiar si în familii cu matci tinere, acesta întinzându-se pe suprafete nu mai mari decât o palma pe 2-3 rame din centrul cuibului. Din acest moment nu mai este indicata stimularea cresterii puietului deoarece aceasta se face în detrimentul albinelor doici din familii, albine ce se vor uza, nefiind apoi capabile sa treaca peste iarna sau sa asigure în primavara cresterea de puiet. Daca vremea este favorabila (temperaturi mari, un cules mediocru de întretinere) sau familiile au matci tinere, împerecheate în august sau la începutul lunii precedente, pe ramele cu faguri din centrul cuibului mai pot fi gasite suprafete mici cu puiet capacit foarte aproape de momentul eclozionarii. Oricum, pe masura racirii vremii la temperaturi mai mici de sub +8°C albinele se strâng în ghemul de iernare care se afâneaza desfacându-se numai atunci când temperaturile exterioare cresc la +12°C . În lipsa puietului, temperatura ghemului se mentine în jurul valorii de 24-25 de grade. Cresterea de puiet are nevoie de temperatura de 34-35 de grade. Mentinerea acestei temperaturi se face cu consum de energie de catre albine. Aceasta duce la o uzura mai mare comparativ cu situatia când nu exista puiet. De aceea este bine ca în familiile unde se vor gasi rame cu oua proaspete, acestea sa fie scoase (în a doua perioada a lunii si daca temperaturile sunt scazute).
.Se considera ca zborurile albinelor tinere, proaspat eclozionate care antreneaza la zbor si albinele mai vârstnice este un fenomen cu efecte benefice asupra iernarii si starii de sanatate a familiilor. De aceea apicultorii priceputi aleg o vatra de iernare însorita asezând stupii cu urdinisurile spre sud într-un amplasament si o pozitie care îi protejeaza de vânturile si curentii reci. Din pacate în unele stupine se întâlnesc în aceasta luna situatii nedorite când, din diferite motive, principalele lucrari obligatorii care asigura o buna iernare a întregului efectiv sau numai a unei parti din el nu au putut fi executate corect si la timp. Familiile care nu s-au bucurat din partea apicultorului de atentia corespunzatoare au sanse minime - sau mai bine-zis nu au sanse - sa supravietuiasca traversând cu bine rigorile iernii Acum este momentul, pe ultima suta de metri ca apicultorul întârziat sa purceada de îndata la efectuarea acelor actiuni specifice pe care le-am consemnat mai ales în calendarele pe lunile august si septembrie. Se întelege ca, la modul concret, momentul ales pentru aceste actiuni va fi în orele amiezii în zilele calde si însorite pe care Dumnezeu le ofera celor lenesi, nepasatori si întârziati la "apel". lata dar ce trebuie avut în vedere în cadrul a ceea ce am numit în calendar pe tot parcursul lunilor acestui an:

Actiunile specifice

În stupina
.  Strâmtorarea cuiburilor utilizând diafragmele la nivelul unui numar de rame integral ocupate de albinele care vor ierna.
.  În cazul unor familii slabe se poate practica iernarea în acelasi stup (mai ales la stupii orizontali) a doua familii separate printr-o diafragma etansa (oarba), fireste fiecare familie având urdinisul propriu.
.  Unirea nucleelor prea slabe si introducerea matcilor în custi în vederea iernarii în afara ghemului.
.  O alta actiune importanta este aranjarea (orânduirea) cuibului pentru iernare.  
.Organizarea (orânduirea) cuiburilor pentru iarna se face diferentiat, în raport cu repartizarea mierii în faguri, tinând cont de faptul ca în timpul iernii albinele compactate în ghem nu se deplaseaza pe fagurii laterali pentru hrana ci numai în sus pe fiecare interval dintre cei doi faguri vecini care gazduiesc albine, numai în interiorul ghemului.   .Aranjarea fagurilor se face tinând cont si de principiile biologice ale dezvoltarii pe verticala, care cer ca în partea de jos a fagurilor sa existe spatiu pentru puiet iar deasupra asa-numitele coroane de miere.  
.Modul de amplasare a fagurilor poate fi bilateral, central sau unilateral, cea mai indicata fiind asezarea bilaterala. La formarea cuibului se va avea în vedere ca îndeosebi fagurii laterali sa aiba coroanele formate cel mult pâna la jumatate, iar ca fagurii laterali vor fi alesi cei mai plini.
.În cuib se vor lasa numai fagurii acoperiti complet cu albina si care au cel putin 1,5 kg de miere. Daca exista mai multi faguri cu miere insuficienta acestia vor fi trecuti dupa diafragma si vor fi descapaciti pentru ca albina sa transporte mierea în cuib.  
Acolo unde este necesar, se vor completa rezervele de hrana. Consumul de hrana, în functie de puterea familiei, se situeaza la 700-900 de grame pe zi, în prima perioada de iernare si la 1,5-2 kg din momentul începerii cresterii de puiet (de obicei în a doua jumatate a lunii ianuarie). Consumul total al unei familii medii se situeaza în jurul valorii de 7-8 kg de miere. Cantitatea necesara iesirii din iarna este mai mare datorita consumului abundent din primavara destinat cresterii puietului pâna la aparitia unui cules de întretinere din natura. De aceea, se considera, ca fiind necesare pentru o iernare corecta, aproximativ 16-20 de kg de miere în stup. Suplimentarea în primavara a hranei cu zahar va uza albina datorita prelucrarii acestuia. Deosebit de importanta este si rezerva de pastura apreciindu-se drept suficienta o cantitate de 1,5-2 kg pe familie. În cazul în care aceste cantitati nu exista în stup se vor completa cu miere din rezerva de faguri sau administrarea de sirop (actiune începuta în luna trecuta).
În cazul stupilor multietajati se vor folosi doar corpurile în care exista albina.
Pentru mai multe informatii consultati " Iernarea familiilor de albine ".  
.  Efectuarea a doua tratamente obligatorii pentru combaterea varroozei cu Varachet sau alte medicamente specifice atunci când în familii puietul a eclozionat în totalitate. Tratamentele se fac respectând riguros indicatiile din prospectele ce însotesc medicamentele de uz apicol.
.  Protejarea cuibului împotriva frigului, consumul de hrana fiind mai mare în stupii unde aceasta nu exista. Realizarea în cuib a unui regim termic optim se face prin împachetarea cuiburilor cu materiale termoizolante. Deasupra podisoarelor si lateral, dupa diafragme,se pun saltelute umplute cu paie, talas, cârpe sau bucati de polistiren expandat. Multi apicultori folosesc ziarele vechi pentru pastrarea caldurii în cuib.
.  Instalarea la urdinisurile stupilor a gratiilor contra soarecilor stiut fiind ca patrunderea în stup a rozatoarelor este o adevarata calamitate pentru familia respectiva.
.  Asigurarea aerisirii stupilor se poate realiza prin: reducerea urdinisului corespunzator cu marimea (puterea) familiei; crearea de orificii de ventilatie în podisor; practicarea unei deschideri de 0,5-2 cm prin distantarea ultimei scândurele a podisorului (la stupii orizontali); întoarcerea podisorului la stupii multietajati cu deschiderea spre marginea superioara a corpului.
.  Dispunerea stupilor pe suporti într-o pozitie usor înclinata pentru a preveni stagnarea apei pe fundul stupilor.
.  Protectia stupinei împotriva curentilor reci de aer si a vânturilor predominante prin asezarea stupilor la adapostul unor cladiri, garduri din specii vegetale, garduri provizorii din tulpini de floarea-soarelui, de porumb, stuf s.a. în functie de resursele locale.
.  Înlesnirea si supravegherea zborurilor de curatire.
.  Protectia stupinei contra vânturilor si curentilor.

În atelierul stupinei:  
-   Sortarea si reformarea fagurilor reformati, necorespunzatori (vechi, rupti, cu celule de trântori) si topirea acestora (extractia si conditionarea cerii).
-   Controlul starii utilajelor si eliberarea lor în vederea reparatiei; curatirea si dezinfectarea stupilor si utilajelor eliberate.
-   Executarea gropilor pentru plantarea arborilor si arbustilor meliferi.
-   Plantarea de arbori si arbusti meliferi (si alte specii melifere perene) în gradini, pe vatra stupinei,sau pe terenurile disponibile.

Organizatorice:  
=   depozitarea utilajelor si materialelor.

Specii vegetale de importanta apicola
.Numarul acestora se restrânge drastic pe masura ce vremea se raceste, în ultimele fenofaze de înflorire se mai gasesc în aceasta luna urmatoarele specii (enumerate în ordine alfabetica): Banutei (Bellis perennis)*, Cicoare (Cichorium intybus)*. Dalia (Dahlia sp.)**, Dovleac (Cucurbita pepo)**, Facelia (Phacelia tanacetifolia) ****, Fluturei (Gaillardia picta)*, Haina miresei(Poligonum baldschuanicum)*, Lucerna (Medicago sativa)**, Papadia (Taraxacum officinale)". Steluta vânata (Aster amellus)*. Trifoi alb (Trifolium repens)**.
Legenda - Pondere apicola: *** = Mare; ** = Mijlocie; * = Mica.
.Din aceasta enumerare se constata ca practic sezonul de cules s-a încheiat pentru albine. Totusi fitocenozele (asociatiile de specii perene) în care predomina trifoiul ca si plantatiile de facelia sau lucernierele pot oferi un cules de întretinere pentru stupii amplasati în perimetrele respective. Se întelege ca si vremea trebuie sa fie favorabila zborului si activitatilor de cules, transport, prelucrare a nectarului si depozitarii mierii.   .....

...Este bine sa stim ca
.  rezervele mari de polen în cuibul familiilor de albine înaintea iernarii se constituie ca un semn de manifestare puternica a instinctului de roire în sezonul activ urmator;
.  albinele depun polenul numai în celule de lucratoare fiindca pentru a îndesa polenul au nevoie de un sprijin pe partea superioara a celulei, sprijin pe care nu-l ofera celulele de trântori care, se stie ca sunt construite cu un diametru mai amplu;
.  albinele aduna propolisul cu precadere toamna fixând cu ajutorul lui ramele, obturând crapaturile peretilor interiori ai stupului ceea ce elimina patrunderea curentilor reci în incinta stupilor fenomen foarte periculos care perturba grav capacitatea de termoreglare a ghemului în timpul iernii;
.  puietul poate muri în masa din cauza frigului sau a înfometarii; din cauza locilor moare în zone limitate, mozaicate cu portiuni de puiet sanatos sau aparent sanatos;
.  asupra productiei de miere si ceara influenteaza în primul rând calitatile (proprietatile) ereditare ale maicii, vârsta ei, modul de îngrijire (întretinere) a familiilor, abundenta resurselor nectaro-polenifere si conditiile meteorologice care determina într-o masura hotarâtoare profitul oricarei stupine.

Nu uitati!
.Mentineti puterea familiilor de albine prin asigurarea linistei desavârsite si prin protejarea vetrei de stupina contra vânturilor si curentilor.

În concluzie
.Daca albinele au intrat la iernat si familiile au fost bine pregatite pentru sezonul rece sa le uram o iarna usoara, fara pierderi. Daca pregatirile nu s-au terminat, întârziatii trebuie sa traga tare, - atunci când vremea permite - pe ultima suta de metri. Succes tuturor stuparilor în acest final de sezon activ!

Sus

Septembrie
 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro