Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Calendarul apicultorului
 
 
 

Iunie

Familiile de albine se afla acum, în luna solstitiului de vara - ciresar, în apogeul sau aproape de apogeul puterii lor, ceea ce înseamna ca stupii sunt puternici datorita numarului mare de albine care îi populeaza. Activitatea de depunere a oualor de catre matca atinge sau ar trebui sa atinga viteza si intensitatea maxima. Flora spontana si cultivata ofera culesuri abundente de nectar si polen bineînteles daca speciile respective vegeteaza în perimetrul razei economice de zbor (circa 3,5 km) a albinelor cercetase si culegatoare. Regasirea unor plante cu importanta melifera mare si foarte mare pe suprafata de aproximativ 3,8 ha cât cuprinde un cerc cu raza de 3-3,5 km care are în centrul sau stupina este un caz fericit în care amplasarea vetrei corespunde cerintelor acestui optim economic despre care am mai vorbit. Se întelege de la sine ca si conditiile meteorologice trebuie sa fie favorabile adica timp calduros, cu cer senin, atmosfera fara vânturi puternice.
.În cazul în care în familii exista un mare numar de albine doici tinere, cuibul este blocat astfel ca se restrâng treptat fagurii cu suprafete cu celule cu puiet necapacit, spatiul din stup devine insuficient, înceteaza brusc un cules de nectar se pot declansa frigurile roitului.  
.Roirea trebuie privita si ca un determinism biologie obiectiv, ca o tendinta fireasca a familiilor de albine de perpetuare a speciei. Fenomenul roirii este favorizat sau declansat de: înghesuiala, ventilatie îngreunata a cuibului, lipsa de spatiu pentru cladirea fagurilor si depozitarea nectarului prin blocarea fagurilor noi claditi cu provizii, având ca urmare frânarea sau chiar întreruperea ouatului matcii (restrângerea ouatului matcilor din lipsa de spatiu) ceea ce determina aglomerarea în cuib a albinelor tinere, lipsa activitatii la aceste albine tinere care, nemaiavând larve de hranit îngurgiteaza laptisorul de matca ceea ce cauzeaza dezechilibru hormonal si aparitia frigurilor roitului, expunerea familiilor în plin soare ceea ce conduce la o caldura excesiva în cuib - dezechilibrul biologic si termic cauzat de lipsa tot mai accentuata a resurselor nectarifere- , timpul nefavorabil zborului albinelor, aparitia primelor botci naturale, amplasarea stupinei în plin soare sau caracterul de familie roitoare, comportament ce se poate manifesta repetat la acelasi stup cu albine, si alti factori.
.În zona de ses din sudul tarii, începe culesul la floarea-soarelui si tei, iar în zona de deal si munte înfloresc salcâmul, fânetele si zmeura. Teiul, coriandrul si floarea-soarelui din zona sudica de câmpie sunt principalele plante de interes apicol care înfloresc în aceasta perioada. Rezulta ca valorificarea acestor culesuri confera un grad sporit de siguranta atingerii optimului economic la stupinele transportate în perimetrele în care exista aceste specii.
.Dupa descrierea acestei panorame de manifestari sa vedem care sunt:

Actiunile specifice

În stupina:  
.De la început trebuie precizat ca este necesar ca stuparul sa aiba o conduita conforma cu manifestarile biologice, fiziologice si de comportament ale albinelor în corelatie cu starea timpului si a fazelor de înflorire a plantelor nectaro-polenifere.
.  Aceasta înseamna:
1. În conditii de cules asigurarea spatiului pentru prelucrarea nectarului si depozitarea mierii.În timpul cercetarii cuiburilor, familiile se aprovizioneaza cu faguri claditi si artificiali. Fagurii cu miere, în afara de cei cu puiet, se trec la extractor (atunci când nu exista alta posibilitate pentru crearea de spatii suficiente pentru prelucrarea nectarului si depozitarea mierii proaspete).
.Experienta a dovedit cu prisosinta ca una dintre metodele de baza pentru cresterea randamentului culesului cu 40 pâna la 50% consta în introducerea în stupi la timpul oportun a fagurilor suplimentari sau a corpurilor cu faguri de strânsura. Ca o regula generala în timpul culesurilor abundente controlul stupilor se reduce la minimum pentru a nu deranja inutil albinele. Mersul culesului se urmareste zilnic prin diferentele de greutate înregistrate la cântarul de control.
2. Pentru a evita roirea naturala necontrolata exista mai multe procedee de roire artificiala descrise în toate cartile si revistele de apicultura. Una dintre ele numita roire artificiala prin divizare consta în transvazarea într-un stup gol a 4 faguri bine populati cu albine si puiet ridicati dintr-o familie puternica având cel putin 9-10 faguri cu puiet si 16-18 intervale cu albine.
.Practic se procedeaza la despartirea familiei în doua jumatati. Albinele batrâne se vor întoarce la stupul de baza iar în stupul în care se formeaza noua familie se va introduce o matca fecundata sau o botca gata de eclozionare.
3. În aceasta luna este în plina desfasurare cresterea matcilor în pepiniere specializate conform unui flux tehnologic riguros sau în stupinele apicultorilor care stiu sa creasca matci dupa o metoda gospodareasca sau în mod profesional.

.Principalele   criterii de selectie urmarite în cresterea matcilor sunt:
-   instinctul de acumulare (relativ la cantitatea de miere si pastura din faguri);
-   prolificitate mare (numarul de oua depuse în 24 de ore);  
-   cantitatea si aspectul puietului;
-   rezistenta sporita la iernare;  
-   dezvoltare accelerata devreme în primavara;  
-   rezistenta a boli;  
-   blândete (comportament linistit pe faguri);  
-   tendinta scazuta la roire.  
-   cladirea fagurilor;

.Daca unele matci prezinta defecte (epuizare, defecte fizice, prolificitate necorespunzatoare desi nu sunt vârstnice), se recurge la înlocuirea lor pe loc sau în viitorul cât mai apropiat cu matci de la rezerva stupinei sau achizitionate anume în acest scop.
.Aceasta lucrare este hotarâtoare pentru dezvoltarea si productivitatea ulterioara a familiilor de albine respective si în primul rând pentru performantele productive din anul urmator. Matcile de calitate vor asigura în stupina familii de albine cu capacitati productive deosebite ceea ce ridica gradul de favorabilitate îndeplinirii optimului economic adica realizarea acelor productii care stau la baza profitului exploatatiei apicole.
.În aceasta perioada se pot forma nuclee pentru matcile de rezerva necesare în sezon, având de o parte si de alta câte un fagure cu provizii. Un mijloc eficient pentru dezvoltarea nucleelor consta în transportarea lor pe o alta vatra la extremitatea aceleiasi localitati sau în alta localitate (în afara razei economice de zbor a albinelor din stupina).  
4. În timpul recoltarii fagurilor si extractiei mierii respectarea conditiilor igienico-sanitare este obligatorie. Ceea ce trebuie însa subliniat este ca maniera de lucru ramâne aceeasi la fiecare recoltare si extractie a mierii, atâtea câte vor fi pe parcursul sezonului activ.
5. Pe toata durata culesurilor se asigura o bogata ventilatie a cuiburilor. Altfel un mare numar de albine, care ar putea participa direct sau indirect la adunarea si transformarea nectarului în miere, ramân pe la urdinisuri ca sa asigure aerisirea cuiburilor. Pentru aceasta urdinisurile se tin larg deschise, iar pe timpul caldurilor mari ventilatia se asigura prin folosirea orificiilor din podisoare sau a scândurelelor de podisor prevazute cu tesatura de sârma. În zilele caniculare, daca stupina nu este asezata într-o zona umbrita, se asigura pe cât este posibil umbrirea individuala a stupilor.
6. Bolile albinelor, diagnosticul si tratamentul în vederea combaterii lor. Dupa fiecare recoltare a mierii se poate efectua un tratament cu Varachet conform indicatiilor din prospect. Alte boli care pot aparea în aceasta luna, cum se diagnosticheaza si trateaza aceste boli (ascosferoza-puietul varos; aspergiloza-puietul pietrificat s.a.) exista indicatii în prospectele medicamentelor specifice: Micocidin , Codratin sau Locamicin.  
.  Un roi aflat în zbor" poate fi oprit nu numai stropindu-l cu apa ci mai bine cu o raza de lumina captata de la soare cu ajutorul unei oglinzi. Proiectând pe roi acest spot luminos albinele pierd simtul orientarii si, asemenea unui avion în deriva, aterizeaza fortat pe sol sau pe cel mai apropiat suport.
.  Un roi strâns în ghem agatat de o creanga, de o streasina, sau de o grinda a unei constructii îsi pastreaza caldura si integritatea în noptile reci si chiar ploioase.
.  Matca iesita din botca trebuie atent verificata înainte de a fi folosita. Se vor observa în amanunt: antenele, ultimul segment al abdomenului, aspectul exterior în general si dezvoltarea fizica. Aceste date sunt luate ca baza de acceptare sau rebutare.

În atelierul stupinei:  
.  conditionarea mierii;  
.  tratarea fagurilor din depozit contra gaselnitei;
.  executarea lucrarilor de întretinere a culturilor de plante melifere sau furajero-melifere;  
.  recoltarea polenului de porumb.


Organizatorice:  
.  pregatirea vetrelor de stupina la masivele melifere;  
.  asigurarea la timp a stupinelor cu mijloace de transport;  
.  procurarea de material lemnos necesar reparatiilor si confectionarii de stupi, rame, adaposturi demontabile pentru stuparit pastoral si alte accesorii;  
.  asigurarea bratelor suplimentare de munca pentru lucrari în stupina si transporturi;  
.  livrarea mierii.

Speciile nectaro-polenifere care înfloresc în iunie:
.Abundenta floristica caracterizeaza aceasta luna în care începe sau continua înflorirea urmatoarelor specii (în ordine alfabetica): Albastrita (Centaurea cyanus)*, Banutei (Bellis perennis)*, Brad (Albies alba)***, Busuioc lânos (Stachys lanata)**, Caprifoi (Lonicera tatarica)*, Castan (Aesculus hippocastanum)**, Catalpa (Catalpa bignoides)*, Capsun (Fragaria moschata)*, Catina alba (Hippophae rhamnoides)**, Ceapa seminceri (Allium cepa)**, Coriandru (Coriandrum sativum)***, Dovleac (Cucurbita pepo)**, Dracila (Berberis vulgaris)*, Facelia (Phacelia tanacetifolia)****, Floarea-soarelui (Helianthus annuus)****, Gladita (Glenitschia triacanthos)**, Gutui (Cydonia oblonga)**, Haina miresei (Polygonum baldschuanicum)*, Hrisca (Polygonum fagopyrum)**, Hurmuz alb (Symphoricarpus albus)**, Iarba sarpelui (Echium vulgare)**, Jales de câmp (Salvia nemorosa)*, Lemn câinesc (Ligustrum vulgare)**, Limba mielului (Borago officinalis)*, Lucerna (Medicago sativa)**, Mac oriental (Papaver orientale)*, Mac rosu (Papaver rhoeas)**, Mustar alb (Sinapis alba)***, Mustar de câmp (Sinapis arvensis)**, Paducel (Crataegus monogymna)**, Palamida (Cirsium arvense)**, Papadie (Taraxscum officinale)**, Pepene galben (Cucumis mello)**, Pepene verde (Citrullus vulgaris)**, Pin (Pinnus sp.)**, Rapita de primavara (Brassica râpa var oleifera)***, Rapita salbatica (Brassica rapa) **, Ridiche salbatica (Raphanus raphanistrum)*, Roinita (Melissa officinalis)**, Salcâm (Robinia pseudoacacia)***, Salcâm roz (Robinia neomexicana)***, Salcâm mic (Amorpha fruticosa)**, Salvia de câmp (Salvia pratensis)**, Salcioara mirositoare (Eleaagnus angustifolia)*, Sânger (Cornus sanguinea)**, Soc (Sambucus nigra)*, Sparceta (Qnobrychis vicifolia)*, Talpa gâstei (Leonorus cardiaca)**, Teiul argintiu (Tilia argentea)****, Tei cu frunza mica (Tilia cordata)***, Tei cu frunza mare (Tilia platyphyllos)***, Trifoi rosu (Trifolium pratense)**, Vita de vie (Vitis vinifera)***, Zamosita (Hibiscus syriacus)*, Zmeur (Rubus idaeus)****.
.  Legenda - Pondere apicola: **** = Foarte mare; *** = Mare; ** = Mijlocie; * = Mica.

Nu uitati!
.  Un mijloc de baza pentru întarirea familiilor de albine îl constituie folosirea familiilor ajutatoare. Acum este cea mai favorabila perioada pentru formarea familiilor ajutatoare, fara ca prin aceasta sa pericliteze folosirea culesurilor urmatoare. Prin unirea în toamna a familiilor ajutatoare cu familii de baza din care au fost formate,se mareste cu 50% puterea familiilor si se previne totodata roirea naturala.

Sus

Mai
 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro