Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Calendarul apicultorului
 
 
 

Iulie

Familia de albine - acest superorganism - cu un comportament riguros programat genetic traverseaza de obicei în aceasta luna ultima parte a vârfului de sarcina despre care am mai vorbit, intra în ultima parte a ciclului ei biologic.. O reprezentare grafica a puterii (numarului de indivizi) si activitatilor din stup indica pe verticala un traseu descendent al curbei desfasurate în timp, pe orizontala. Desigur, activitatea principala din familie vizeaza cu precadere acumularea rezervelor de hrana pentru iernare. Se considera drept principala cauza a acestui comportament instinctul de acumulare care primeaza în detrimentul instinctului de înmultire. Aceasta înseamna ca un numar mai mare de albine participa la culesul, prelucrarea nectarului si depozitarea mierii în celule si mai putine albine sunt prezente în activitatile de crestere a puietului.
.Un observator atent al fenomenelor ce se petrec pe ramele stupului poate vedea chiar un fel de lupta, un fel de concurenta între matca si albinele culegatoare. Acestea din urma, fireste în conditii de cules, umplu un numar mereu mai mare de celule cu nectar si polen astfel ca suprafetele cu celule de faguri pentru ouat devin din ce în ce mai reduse. Fenomenul denumit "blocarea cuibului" apare evident la culesul de la floarea-soarelui, un cules abundent si intens care actualmente nu mai are ca în trecut caracterul de scurta durata. Aceasta din cauza însamântarii plantei la date diferite si, ca urmare, prelungirii în timp a fazelor de înflorire a lanurilor din acelasi areal. De cele mai multe ori, din diverse cauze la acest cules se produce o uzura accelerata a albinelor, o scadere numerica a populatiei stupului ceea ce face ca familia de albine sa devina vulnerabila la expansiunea, specifica în aceasta perioada a acarianului Varroa jacobsoni.
.Mai ales la matcile batrâne se înregistreaza o scadere a numarului de oua depuse în 24 de ore sau într-o anumita perioada de timp.  
Se continua culesurile la tei, la finete de deal iar în zona de munte, de zburatoare.
.Cresterea traitorilor este îngradita, iar uneori începe gonirea lor.
.Pe agenda de lucru a stuparului - o agenda încarcata ca si în lunile precedente, sunt înscrise urmatoarele:

Actiuni specifice

În stupina
.  Recoltarea fagurilor cu miere, extractia (centrifugarea), transportul si depozitarea corespunzatoare a acestui produs care reprezinta plata eforturilor atât a albinelor cât si a proprietarului stupinei. Recoltarea fagurilor si extractia mierii se vor face cu cea mai mare grija. Chiar daca dupa încheierea culesului de la tei stupina va fi deplasata in pastoral, la un alt cules, este indicat ca în fiecare familie sa se lase 5-6 kg de miere ca rezerva de hrana. Apicultorul prevazator va opri în depozit de la fiecare cules - deci si de la cel de salcâm câte 1-2 faguri cu miere capacita pentru fiecare familie.
.  Întarirea familiilor de albine noi, formate în lunile precedente prin adaugarea de faguri cu puiet, miere si polen ridicati din familiile foarte puternice care constituie nucleul de baza al stupinei. Imediat dupa culesul de salcâm sau tei se pot forma roii artificiali cai ora trebuie sa li se acorde toata atentia astfel ca printr-o dezvoltare corespunzatoare, pâna la intrarea în iarna, sa atinga nivelurile de putere si rezerve de hrana proprii unei familii puternice. Lucrarile efectuate trebuie sa asigure toate conditiile necesare pentru o valorificare în cele mai bune conditii a culesurilor urmatoare în paralel cu actiunile de polenizare a culturilor agricole entomofile.
.  Lucrarile de crestere a matcilor continua si în aceasta luna în conformitate cu secventele tehnologiilor aplicate în sistem gospodaresc sau intensiv.
.  Înlocuirea matcilor batrâne, uzate sau necorespunzatoare cu matci tinere (din acest an) selectionate si verificate.
.  Ventilatia suplimentara a stupilor este o masura binevenita mai ales în perioadele cu calduri excesive întelegând ca protejarea stupilor de razele puternice ale soarelui prin umbrire va sta în atentia stuparului. Astfel, în zilele toride, albinele care asigura termoreglarea cuibului (prin aducerea apei si ventilatie) vor fi mult mai putine ele putând participa la alte activitati (cresterea puietului, recoltarea si prelucrarea nectarului).
.  Controlul starii sanitar-veterinare a familiilor se poate face o data cu ridicarea fagurilor de recolta. La aparitia primelor semne de boala, de infestare cu acarieni se vor lua de îndata masurile care se impun.
.  Prevenirea si combaterea furtisagului vor sta în atentia stuparului care, la fiecare interventie în stupi va respecta masurile de prevenire a acestui fenomen nedorit, în caz ca se observa tendinte de furtisag sau acesta s-a declansat se vor lua imediat masurile de combatere.
.  Stuparitul pastoral - daca nu s-a încheiat - se va derula, actiune cu actiune, având în vedere toate regulile si reglementarile obligatorii. Este de mare importanta recunoasterea si amenajarea judicioasa a vetrelor din masivele melifere cuprinse în planul de stuparit pastoral. Pentru buna reusita a actiunilor de stuparit pastoral vor fi asigurate din vreme mijloacele de transport si forta de munca suplimentara necesara manipularii stupilor. Se întelege ca este obligatoriu ca stupii sa fie pregatiti corespunzator fiecarei familii fiindu-i asigurat corpul sau corpurile suplimentare sau magazinele cu echipament de faguri destinat prelucrarii nectarului si depozitarii mierii. Dupa efectuarea transportului si amplasarea stupilor pe noua vatra se va proceda la anuntarea în scris a organelor locale a unitatilor agricole si silvice din zona asupra locului precis al amplasarii stupinei si dupa caz a adresei stuparului.
.  Folosirea ramelor claditoare pentru producerea de ceara;
.  Controlul familiilor dupa ultimul cules de vara si hranirea suplimentara a familiilor în cazul lipsei de cules în natura (completarea rezervelor de hrana).

În atelierul stupinei:  
-   conditionarea mierii;  
-   tratarea fagurilor din depozit contra gaselnitei;
-   însamântari de plante melifere în miriste ;  
-   colectarea polenului de porumb;  
-   recoltarea semintelor de plante melifere.

Organizatorice:  
=   organizarea transporturilor de stupi ;  
=   stabilirea planului de reparatii ;  
=   organizarea de vetre la masivele melifere de lunca si Delta Dunarii.

Este bine sa stim ca ...
.  Matcile obtinute prin încrucisari consangvine (matci împerecheate cu trântori frati) dau în descendenta puiet putin iar uneori din ouale depuse jumatate dispar dupa 6 ore.
.  Lipsa puietului necapacit din familie este un semn aproape sigur al orfanizarii.
.  Ouale depuse neregulat, pe peretii celulelor, 2 sau 3 în aceeasi celula, bâzâitul plângator al albinelor este un semn cert nu numai al faptului ca familia este orfana (nu mai are matca) ci si ca avem de a face cu o familie bezmetica.
.  Daca, pentru a o împuternici, introducem într-o familie un fagure cu puiet tânar necapacit si a doua zi albinele trag (construiesc) botci de salvare trebuie sa verificam ca nu cumva familia sa fi ramas fara matca.

Specii nectaro-polenifere care înfloresc în luna iulie:
.Iulie este o luna în care încep sa înfloreasca sau îsi continua înflorirea urmatoarele specii spontane sau cultivate de interes apicol (în ordine alfabetica): Albastrita (Centaurea cyanus)*, Anghinarea (Cynara
scolymus)*, Bumbac (Gossypium hirsutum)*, Busuioc de balta, tepuh (Stachys palustris)**, Busuioc lânos (Stachys lanata)**, Busuioc de miriste (Stachys anaua)***, Butoias (Oenanthe aquatica)**, Caprifoi (Lonicera tatarica)*, Castravete (Cucumis sativum) *, Ceapa seminceri (Allium cepa)**, Ceara albinei (Asclepias syriaca)*, Cenuser (Ailanthus glandulosa)", Cicoare (Cichorium intybus)*, Coriandru (Coriandrum sativum) ***, Dalia (Dahlia sp.)**, Dovleac (Cucurbita pepo)**, Facelia (Phacelia tanacetifolia)****,Floarea-soarelui (Helianthus annuus)****, Fluturei (Gaillardia picta)*, Haina miresei (Polygonum baldschuanicum)*, Hrisca (Polygonum fagopyrum)**, Hurmuz alb (Symphoricarpus albus)**, Hurmuz rosu (Symphoricarpus orbiculatus)**, Iarba sarpelui (Echium vulgare)**, Izma buna (Mentha piperita) *, Isop (Hyssopus officinalis)*, Jales de câmp (Salvia nemorosa)*, Lemn câinesc (Ligustrum vulgare)**, Lavanda (Lavandula vera)**, Limba mielului (Borago officinalis)*, Lucerna (Medicago saliva)**, Mac de câmp (Papaver dubium)*, Mac de gradina (Papaver somniferum) *, Mac oriental (Papaver orientale)*, Mac rosu (Papaver rhoeas)**, Mataciune (Dracocephalum moldavica)**, Mustar alb (Sinapis alba)***, Mustar de câmp (S/nap/s arvensis)**, Palamida (Cirsium arvense)**, Papadia (Taraxacum officinale)**, Pepene galben (Cucumis mello)**, Pepene verde (Citrullus vulgaris)**, Rapita salbatica (Brassica râpa)**, Rachitan (Lythrum salicaria)**, Ridiche salbatica (Raphanus raphanistrum)*, Roinita (Melissa officinalis)**. Salcâm roz (Robinia neomexicana)***, Salcâm japonez (Sophora japonica)**, Salvia de câmp (Salvia pratensis)**, Soc (Sambucus nigra)*, Sulfina alba (Melilotus allbus)**, Sulfina galbena (Melilotus officinalis)**, Talpa gâstei (Leonurus cardiaca)**. Teiul argintiu(Tilia argentea)****, Tei cu frunza mica (Tilia cordata)***. Tei cu frunza mare (Tilia platyphyllos)***, Trifoi alb (Trifolium repens)**, Trifoi rosu (Trifolium pratense)**, Zamosita (Hibiscus syriacus)*, Zburatoare (Chamaenehon angustifolium)*** Zmeur (Rubus idaeus)****.
.Legenda - Ponderea apicola: **** = Foarte mare; *** = Mare; ** = Mijlocie; * = Mica.
.Din aceasta enumerare rezulta ca speciile cu pondere apicola Foarte mare si Mare sunt: Floarea-soarelui, Mustarul alb, Sulfina galbena, Teiul argintiu, cel cu frunza mica, cu frunza mare, Trifoiul alb, Zburatoarea si Zmeurul. În pepinierele în care vegeteaza aceste specii este locul albinelor care vor culege pentru ele si pentru stupar miere multa si de calitate. De aceea actiunile de stuparit pastoral sunt la ordinea zilei.

Nu uitati!
.Scaderea ouatului matcilor si a cresterii de puiet este un fenomen natural, imprimat de ritmul caracteristic de viata al albinelor. Scaderea cresterii de puiet poate fi accentuata de lipsa totala de cules si de vremea exceptional de calduroasa, care contribuie la diminuarea ouatului matcilor sub limita normala, fapt care contribuie la slabirea exagerata a familiilor de albine. Odata slabite familiile de albine, ele nu mai pot fi redresate pâna la sfârsitul sezonului. In vederea mentinerii puterii familiilor, este necesar ca, din ziua recoltarii mierii dupa începerea culesului mare, în familii sa se opreasca suficiente rezerve de miere, iar în cazul extractiei totale sa înceapa imediat hranirea în vederea completarii rezervelor de hrana necesare iernarii. Totodata, daca lipsa de cules continua, în tot timpul familiile vor fi hranite suplimentar (zahar tos administrat saptamânal). Paralel se asigura umbrirea familiilor în cele mai calduroase ore ale zilei.
.Luând aceste masuri, familiile se mentin în stare activa, cresterea puietului se desfasoara la un nivel corespunzator si astfel familiile nu slabesc. Cea mai mare eroare, ireparabila de altfel, se face daca dupa recoltarea mierii (tei, floarea-soarelui) familiile sunt lasate la voia întâmplarii.

Sus

Iunie
 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro