Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Calendarul apicultorului
 
 
 

Ianuarie

Ianuarie si februarie sunt in mod frecvent cele mai reci luni ale anului. De cele mai multe ori solul este acoperit cu un strat destul de gros de zapada mai ales în jumatatea de nord a tarii si uneori chiar si în zonele sud si sud-estice.
.Apicultorii ca si albinele lor se gasesc în ianuarie în plin sezon rece si trebuie sa subliniez înca o data ca în general se considera ca anul apicol nu coincide cu anul calendaristic. Unii socotesc ca anul apicol se încheie o data cu intrarea albinelor la iernat, fapt care se produce de obicei în octombrie sau cel mai târziu în noiembrie. Daca sezonul activ începe în cursul lunii martie sau cel mai târziu în aprilie - o data ce albinele ies la cules de nectar si polen - se poate aprecia ca în acel moment începe anul apicol. Daca intervalul de timp este denumit an atunci el urmeaza sa dureze 12 luni adica perioada de timp trebuie sa traverseze cele 12 luni ale anului calendaristic. Important nu mi se pare data începerii si data încheierii, respectiv a reînceperii anului apicol ci cunoasterea si respectarea curbei biologice anuale a dezvoltarii familiei de albine. Prin cunoastere si mai ales prin respectarea acestei curbe biologice întelegem obligatia apicultorului de a actiona în stupina si în stup numai în conformitate cu manifestarile naturale de comportament ale familiei de albine. Adica a ceea ce de fapt înseamna curba biologica de dezvoltare a familiei de albine exprimata în principal prin cresterea sau scaderea numarului de indivizi respectiv a puterii colectivitatii pe care o denumim familia sau colonia de albine.
.În aceasta luna curba biologica de dezvoltare are un sens descendent (coboara) pentru ca numarul de indivizi scade, se micsoreaza consecutiv albinele uzate care mor, deci puterea familiei este în scadere. Acest fenomen biologic nu trebuie sa îngrijoreze pe apicultor decât atunci când cantitatea de albine moarte gasite la control pe fundul stupilor, respectiv la urdinis sau eventual pe foaia de control asezata pe fund este exagerat de mare (2-3 palme facute caus un faras plin cu albine), în acest caz se va controla atent stupul îndreptându-se situatiile anormale constatate ca atac de soareci sau ciocanitori, lipsa de hrana, umiditate excesiva etc.). Apicultorul trebuie sa controleze si sa previna, ca si în luna anterioara, deranjarea si nelinistirea albinelor provocate de atacul soarecilor, pasarilor si animalelor de curte,dar si cele salbatice(ciocanitori, pitigoi etc.). Aceeasi grija se acorda protejarii suplimentare a stupinei contra vânturilor si curentilor acolo unde s-a impus a fi deosebit de necesar.   .Se continua supravegherea modului de iernare a familiilor de albine prin controale periodice care acum sunt reclamate mai des si interventia prompta pentru îndreptarea starilor anormale. Daca zapada cazuta se acumuleaza în cantitate mare este recomandabil îndepartarea fara zgomot a acesteia precum si mai ales a ghetii de pe scândurelele de zbor ale stupilor si eliberarea urdinisurilor de albine moarte.

Ce se întâmpla în familia de albine?
.Familia de albine începe sa se "miste". Se spune ca luna ianuarie este luna în care începe perioada înlocuirii albinei de iarna. Concret este vorba de aparitia primului puiet în cuib. De obicei ouatul matcii se declanseaza la sfârsitul lunii, mai ales în zonele sudice ale tarii. Aceasta activitate a matcii este declansata în perioade diferite depinzând de zona geografica, mai devreme în zona Banatului si sudul tarii si mai târziu în zonele înalte si din nordul tarii. O zona privilegiata privind temperaturile ce declanseaza debutul activitatii matcii, este si zona Subcarpatilor Meridionali.
În interiorul ghemului, în zona denumita miezul ghemului de iernare, temperatura se ridica la +34-35°C necesara atât începerii depunerii primelor oua de catre matca cât si dezvoltarii puietului. Matca depune între 20-100 oua în 24 h începând cu portiunile fagurilor din centrul ghemului, activitate care se mentine la acelasi nivel pâna în momentul în care în natura apare primul cules si se efectueaza primele zboruri masive de curatire. Se subîntelege ca suprafata circulara cu puiet este la început foarte mica, pe suprafata unui fagure sau cel mult pe suprafetele a doi faguri alaturati Consumul de hrana se mareste pe masura ce activitatea matcii si ale albinelor doici se intensifica tinând cont ca pe seama hranei glucidice consumate în zona cu puiet temperatura se mentine constanta la nivelul mediu de 34,5-35,5°C indiferent de cât de scazute sunt temperaturile exterioare.
.Multi apicultori intervin în cursul acestei luni cu hraniri de completare a rezervelor de hrana. Completarea rezervelor de hrana poate fi facuta cu turte (pasta) de zahar pudra si miere, cu serbet din zahar cu miere, cu serbet fiert sau cu placi din zahar candi,cu faguri de miere, fluida sau cristalizata .Pentru a putea aprecia câta hrana trebuie sa administreze, apicultorul trebuie sa stie ca familiile normale consuma în luna ianuarie 1-1,5 kg miere (depinde si de cantitatea de puiet crescut) si circa 2-3 kg în luna februarie.
În mod obisnuit suplimentarea hranei se face în stupina într-o zi mai calduroasa, atunci când se administreaza rame cu faguri cu miere si oricând atunci când se administreaza turte din miere cristalizata sau din pasta - amestec miere si zahar pudra. Se recomanda ca turtele sa aiba în medie 1-1,5 kg, sa fie bine întinse si introduse în pungi de plastic carora li se fac câteva perforatii pentru a facilita patrunderea albinelor. Aplicarea turtelor se face deasupra fagurilor din zona în care se gaseste ghemul de iernare si se acopera bine cu podisorul pentru a nu patrunde frigul. Spre sfârsitul perioadei, în zonele mai calde se poate folosi cu rezultate bune si siropul caldut administrat direct în faguri amplasati imediat lânga ghem sau în hranitoare amplasate în acelasi loc.

Cum se prepara pasta de zahar si miere?
.Pentru prepararea pastei de zahar se folosesc 4 parti zahar pudra si o parte miere fluida (800 g zahar + 200 g miere). Mierea cristalizata se lichefiaza în baie marina înainte de a se folosi. Amestecul se framânta bine pâna se obtine un aluat tare. Se lasa sa se "odihneasca" pâna a doua zi. Daca amestecul apare moale - curgator se mai adauga zahar pâna capata din nou consistenta tare, dar posibil de întins. (Trebuie avut în vedere ca turta este aplicata peste rame, deasupra ghemului si temperatura ridicata degajata de albine poate determina înmuierea, scurgerea continutului printre rame si naclairea albinelor.) Înaltimea turtelor introduse în pungi de plastic nu trebuie sa depaseasca 1,5 cm pentru a nu împiedica aplicarea corespunzatoare a podisorului.

Cum se prepara un sirop de buna calitate?
.În general pentru hranirile timpurii se prepara un sirop de zahar în proportie de 2:1 - doua parti zahar si o parte apa. Siropul se prepara încalzind apa pâna ce da în fiert, dupa care se introduce zaharul. Cu o lopatica sau un facalet se amesteca siropul pâna se dizolva complet zaharul. Nu se recomanda fierberea lui pentru a evita cristalizarea Pentru a preîntâmpina totusi cristalizarea siropului de zahar se recomanda ca pentru fiecare litru de sirop sa se adauge 1,5 g acid citric (sare de lamâie). La pregatirea siropului pot fi folosite si ceaiurile simple sau combinate (coada soricelului, menta, tei, musetel, galbenele etc.). De asemenea, (daca exista) se recomanda introducerea în sirop a Protofilului sau Fumidilului B conform prospectelor.

Este de retinut ca:
1. Hrana de completare a rezervelor are si un pronuntat caracter de stimulare a ouatului matcii si a activitatilor albinelor doici;  
2. În turtele administrate familiilor nu se va introduce polen. Folosirea acestuia se recomanda numai dupa ce albinele au efectuat, eventual în ferestrele iernii un zbor de curatire. Atunci la prepararea turtelor se poate adauga o cantitate mica de polen eventual macinat.

.În aceasta luna de iarna ca de fapt în toate lunile de iarna stuparul trebuie sa aiba în vedere urmatoarele

Actiuni specifice:

În stupina:
.  Vizitarea periodica a stupinei, de doua ori pe saptamâna sau cel putin o data;
.  Controlul auditiv al familiilor , ascultarea stupilor cu ajutorul unui tub subtire din cauciuc sau lipind si apasând urechea pe peretele stupului. De obicei în a doua jumatate a lunii ianuarie, daca apare puietul, zumzetul, sesizat cu ocazia controlului auditiv sporeste la o usoara lovire a peretelui stupului apoi scade; îndreptarea starilor anormale ivite.
.  Cu ocazia controlului, cel putin o data la doua saptamâni cu ajutorul unei sârme îndoite în forma de L se va îndeparta cu grija albina moarta de pe fundul stupului si de la urdinis; lucrarea se poate efectua mai usor daca pe fundul stupului a fost asezata din toamna o foaie (hârtie) de control sau un carton. Resturile de pe fund scoase cu sârma sau cu foaia de control vor fi atent observate întrucât ele dau indicatii exacte asupra mersului iernarii;
.  Curatirea zapezii si ghetii la urdinis;
.  Ca si în luna trecuta, daca sunt conditii favorabile se vor efectua lucrarile cunoscute care vizeaza înlesnirea zborurilor de curatire în zilele favorabile;
.  Daca tehnologia de crestere sau nevoia - respectiv situatia concreta din stupi - impun hraniri mai ales din cauza insuficientei, epuizarii sau inaccesibilitatii hranei se vor prepara si administra turtele din zahar si miere, serbetul din zahar sau placile din zahar candi.
.  Protectia suplimentara a stupinei contra vânturilor;
.  Prevenirea nelinistirii albinelor provocata de pasari de curte, ciocanitoare, soareci s.a.  

În atelierul stupinei
.  Ca si în decembrie în aceasta luna continua reconditionarea uneltelor si utilajelor apicole stiut fiind ca prin aceasta actiune se mareste considerabil durata de folosinta a lor, se micsoreaza cheltuielile, respectiv pretul de cost al produselor apicole si cresc corespunzator veniturile care definesc profitul în apicultura;
.  Reformarea fagurilor vechi sau necorespunzatori care sunt destinati obtinerii cerii este o lucrare ce continua ea asigurând în stupina efectuarea a ceea ce se denumeste...
.  Extractia si conditionarea cerii, lucrari în urma carora se obtin calupii de ceara care, comercializati
la schimb, vor asigura echipamentul de faguri artificiali necesari primenirii anuale a cuibului si a setului de faguri de strânsura din corpurile sau magazinele menite obtinerii recoltelor de miere în sezonul apicol activ.
.  Deparazitarea fagurilor de rezerva claditi prin expunere la ger.
.  Încheierea ramelor, gaurirea apoi însârmarea lor si lipirea fagurilor artificiali sunt lucrari secventionate conform însiruirii de la începutul frazei, aceasta actiune este de mare importanta în a asigura la timpul potrivit si la nivelul necesarului fagurii în care albinele vor creste puietul si vor strânge recoltele de miere si pastura.
.  Confectionarea de stupi noi;
.  Curatirea si sortarea semintelor de plante melifere.  

La masa si în reuniuni publice :
.  Se întocmeste - daca nu s-a întocmit - bilantul de venituri si cheltuieli al stupinei pe anul expirat. Analizând atent structura si nivelul cheltuielilor ca si structura si nivelul veniturilor, facând diferenta dintre venituri si cheltuieli vom deduce profitul.
.  Având datele de analiza a sezonului apicol activ din anul trecut se va întocmi Planul de activitate al stupinei pe anul apicol în curs, daca el nu a fost întocmit în cursul lunii trecute.
.  Daca avem deja Plan tehnico-organizatoric, întocmim si Planul de venituri si cheltuieli. Daca ele au fost deja puse pe hârtie este bine sa le revedem si sa imaginam, pâna la definitivare, variante,, astfel ca sa putem alege solutia cea mai buna în stare sa asigure optimizarea profitului stupinei chiar în conditii meteorologice mai putin favorabile.
.  Ridicarea nivelului profesional prin studierea literaturii de specialitate, participarea la cursuri de scurta durata si conferinte, schimburi de experienta cu tematici apicole reprezinta un bun câstigat tocmai spre a putea sa ne corectam eventualele greseli din timpul sezonului apicol trecut si a fi în stare sa proiectam un Plan realist de activitati tehnico-organizatorice pentru sezonul apicol activ urmator. Se stie ca un plan bine întocmit este pe jumatate îndeplinit.; citind sau recitind literatura de specialitate, pe lânga ca ne îmbogatim sau reîmprospatam cunostintele atât de necesare, scapam si de meteahna proprie acelor apicultori care, suficienti si înfumurati, pretind ca le stiu pe toate. Chiar asa?

Este bine sa stim ca ...
.  În timpul lunii ianuarie o familie de putere medie consuma circa 1 kg de miere;
.  Tot o familie de putere medie degaja în timpul iernii o cantitate de umiditate sub forma de vapori de apa ce însumeaza în greutate mai mult de 5 kg.
.  Prezenta parazitului Varroa poate provoca afânarea excesiva a ghemului de iernare ceea ce are drept urmare instabilitatea temperaturii din ghem si scaderea si moartea albinelor pe fundul stupilor;
.  Cu cât sunt mai puternice si mai de durata actiunile factorilor neprielnici perturbatori cu atât mai activa este reactia familiilor de albine fata de acestia. Se întelege ca si uzura albinelor este mult mai mare decât în cazul unei iernari linistite deci normale;
.  Cuibul bine organizat, cu suficiente rezerve de hrana (miere + pastura) de calitate si accesibile ghemului reprezinta garantia unei bune iernari. Si invers.

Nu uitati   !
..... Veti contribui la mentinerea puterii familiilor, conditie de baza pentru realizarea productiilor ridicate, prin :  
.  prevenirea nelinistirii albinelor;  
.  adapostirea stupinei contra curentilor;
.  amplasarea stupinei în plin soare;
.  stimularea zborurilor de curatire;
Aplicând aceste masuri micsorati uzura albinelor si consumul de hrana, scadeti mortalitatea albinelor si asigurati astfel mentinerea puterii si vigorii familiilor de albine.

Sus

Decembrie
 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro