Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Calendarul apicultorului
 
 
 

August

Pentru apicultor, august este o luna foarte importanta pentru ca acum - in cuib - se declanseaza cresterea albinelor care vor traversa perioada de iernare sau altfel spus în stupi începe formarea generatiei care va ierna. Esential pentru fiecare stupar este sa cunoasca si sa asigure toate verigile fluxului tehnologic prin care familiile de albine sunt mentinute la o putere cât mai mare (numar de albine) stiut fiind ca puterea familiei sta în multimea de albine care populeaza stupul. În urma culesului de mare intensitate de la floarea-soarelui, familiile de albine ajung slabite atât din punct de vedere al cantitatii de albine cât si al calitatii matcii. Daca în luna precedenta cresterea puietului a înregistrat o diminuare, în cursul lunii august apare de obicei un nou impuls de crestere fara însa a atinge nivelul de intensitate de la începutul verii, începe perioada cresterii albinelor de iarna, în stupi apar semnele pregatirii pentru iernare, aceste semne fiind evidente tot mai pregnant pe masura trecerii timpului. Astfel scaderea temperaturilor atmosferice nocturne determina ca albinutele s-a paraseasca fagurii periferici ai stupului si sa se aglomereze în zona centrala a cuibului adica în zona fagurilor cu puiet.
.Rezervele de hrana, respectiv mierea si pastura sunt concentrate în jurul puietului dispus în centrul cuibului. Apicultorii cu experienta cunosc fenomenul de blocaj al cuibului manifestat prin depozitarea masiva de miere în fagurii din cuib. Acest blocaj apare ca urmare a manifestarii pronuntate a instinctului de acumulare al familiilor, datorita apropierii sezonului rece, când albinele sunt grabite sa-si formeze rezervele de hrana. Ca urmare a acestui blocaj, apare concurenta între instinctul de acumulare si instinctul de înmultire, balanta înclinându-se în favoarea acumularii. Aceasta are ca rezultat o diminuare a spatiului de ouat al matcii, iar albinele afectate cresterii puietului vor fi din ce în ce mai putine. Astfel puterea familiei scade, rezultând mai putine albine cu corp gras format (albine de iernare), dar si mai putin pregatite din punct de vedere fiziologic pentru traversarea iernii.
.Albinele nu mai cresc faguri si nici puiet de trântori ( desi se poate ca în zonele cu culesul de întretinere, familiile sa se activizeze, sa creasca înca trântori si deseori sa schimbe linistit matcile) în schimb propolizeaza intens mai ales crapaturile stupilor si spatiile pe care se sprijina extremitatile leaturilor superioare ale ramelor si câteodata chiar urdinisul. Calitatea matcilor este foarte importanta în aceasta perioada, o matca uzata neputând face fata concurentei cu albinele culegatoare. Acest fenomen este usor de observat la astfel de familii care mai cresc trântori pentru a asigura fecundarea matcilor tinere, eclozionate în aceasta perioada.  
.Uneori, cu precadere în zilele lipsite de cules natural, se acutizeaza tendintele de agresivitate si de furtisag. Firesc este ca apicultorul, care a înteles diagnoza, sa actioneze în directia manifestarilor fiziologice, biologice si de comportament ale familiei de albine înlesnind acesteia desfasurarile dictate în principal de instinctul de conservare a speciei. Principalele secvente ale fluxului tehnologic care defineste în aceasta luna maniera de lucru in stupina sunt prezentate sintetic în continuare cu subtitlul:

Actiuni specifice

În stupina
.Se va începe actiunea de revizie generala a familiilor pentru aprecierea rezervelor din cuib precum si a calitatii matcilor. De rezultatele acestui control depinde cum se vor desfasura viitoarele actiuni.
Se urmareste optimul în:  
.  Calitatea matcilor (reginelor)  
.  S-a dovedit cu prisosinta ca matcile tinere depun mai multe oua la sfârsitul verii si chiar toamna decât cele vârstnice mai ales în cazul absentei unor culesuri de întretinere. Tehnologiile moderne de crestere si exploatare a albinelor prevad înlocuirea anuala a jumatate din toate matcile stupinei stiut fiind ca prolificitatea scade iar o matca de 3 ani nu mai poseda o viteza de ouat multumitoare.
Perioada sfârsitului verii si începutul toamnei este intervalul de timp în care acceptarea matcilor în unitatile biologice destinate schimbarii se petrece cel mai usor adica fara sau cu putine manifestari de respingere. Calitatea nu este data doar de vârsta ci si de provenienta matcilor. Se recomanda matcile selectionate si verificate obtinute prin metode gospodaresti din familiile recordiste ale stupinei sau mai bine cele achizitionate de la producatorii consacrati de matci ori din pepinierele de crestere specializate. Introducerea matcilor în familii este o operatie care - indiferent de metoda folosita - presupune pricepere si respectarea obligatorie a unor reguli îndeobste cunoscute de stuparii cu experienta, începatorii sau cei care nu au îndemânarea si cunostintele necesare vor trebui sa apeleze la ajutorul unui apicultor avansat, înlocuirea matcilor batrâne cu botci capacite sau chiar cu mâtei ce urmeaza a se împerechea dupa introducerea lor în familii, nu se recomanda. Aceasta pentru ca familia va ramâne fara puiet timp de 10-15 zile sau chiar mai mult iar unele familii pot ramâne uneori fara matci din cauza pierderii lor la zborul de împerechere.  
.  Calitatea fagurilor respectiv al cuibului.  
.  La fel ca în primavara, în intervalul de timp la care ne referim ca si în cel urmator, matcile evita sa depuna oua în fagurii noi care pastreaza mai greu caldura. De aceea, cu ocazia lucrarilor prilejuite de ultima extractie a mierii, în zona cuibului la stupii orizontali sau în corpul corespunzator la stupii verticali din cele doua corpuri destinate pentru iernare se vor asigura faguri claditi în anul precedent în care au fost crescute mai multe generatii de puiet. Acesti faguri trebuie sa fie lipsiti de defecte si, pe cât posibil, fara celule deformate sau de trântori.
.  Deblocarea cuiburilor.
.  Existenta unor bune culesuri târzii de întretinere poate determina blocarea cuiburilor prin depozitarea rezervelor de hrana în zona cresterii puietului. Restrângerea spatiului de ouat determina ca familii foarte bune în timpul sezonului activ sa slabeasca excesiv si sa ajunga cu o populatie insuficienta pentru traversarea în bune conditii a perioadei de iarna. Concret, deblocarea cuiburilor se face prin introducerea în mijlocul cuibului a unui fagure cladit cu celule de albine lucratoare. Daca fagurele a fost complet însamântat cu oua, operatia se poate repeta la intervale de 5-7 zile sau chiar mai repede, în cazul unor familii puternice ce ocupa doua corpuri în stupi multietajati se practica procedeul inversarii corpurilor. Trebuie însa avut în vedere distribuirea ramelor cu rezerve de hrana la marginile fiecarui corp organizându-se cuiburile în zona din mijloc.
.  Dupa terminarea culesurilor târzii, se vor ridica magazinele si corpurile de recolta (caturile, magazinele) cu miere la stupii verticali precum si ramele de recolta la stupii orizontali.
.  Identificarea manei în rezervele de hrana, extragerea acestei mieri (nu este recomandata lasarea mierii de mana în cuiburile de iernare deoarece, prin bogatia mineralelor continute încarca intestinul albinelor, provocând diaree. E o „miere grea”.) si înlocuirea ei cu miere, preferabil de salcâm sau sirop de zahar concentrat.
.  Completarea rezervelor de hrana pentru iarna;
.  Asigurarea caldurii în cuib.  
.  Mai ales în timpul noptii temperaturile scazute determina o încetinire a ouatului matcii. Pentru a elimina acest neajuns se procedeaza la reducerea cuibului care va fi format numai din rame bine acoperite cu albine Fagurii cu puiet gata de eclozionare si cei cu miere putina vor fi asezati la margine sau, dupa descapacirea mierii, se vor dispune dupa diafragma de unde mierea va fi transportata de albine în cuib. Dupa restrângerea cuibului cu ajutorul diafragmei despartitoare se procedeaza la împachetarea cuibului cu pernite laterale iar deasupra podisorului se pune o salteluta mai groasa.
.  Activarea intensitatii si prelungirea perioadei de crestere a puietului.
.Este bine ca în aceasta perioada, daca se poate, familiile sa fie deplasate la culesuri târzii din pasunile si fânetele situate în luncile apelor curgatoare sau în zone inundabile pentru a-si forma rezervele de hrana naturala care, se stie, este cea mai buna. De asemenea, culturile furajere din miristi ofera un bun cules de întretinere.  
Daca nu exista asemenea culesuri în zona de amplasare a stupinei sau lipseste posibilitatea deplasarii stupinelor în asemenea perimetre se recomanda efectuarea unor hraniri stimulente. Se va folosi siropul de zahar în proportie 1:1 (1 parte zahar la o parte apa) administrate în hranitor în portii mai mari sau mai mici, la intervale scurte în functie de ritmul consumului. În zonele unde polenul din natura este insuficient se vor introduce rame cu pastura sau, în lipsa turte cu polen sau înlocuitori (turte cu polen 30%).  
.  Se va acorda o atentie sporita familiilor ajutatoare, formate în cursul lunii iunie, urmarindu-se o dezvoltare corespunzatoare a lor prin hraniri stimulative.
.  Tratamentele de baza pentru diagnosticul si combaterea varroozei se fac la început cu medicamentul Varachet, apoi cu Mavrirol produse de Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura. Se vor respecta întocmai indicatiile cuprinse în prospectele acestor medicamente de mare eficacitate si care se gasesc de vânzare în magazinele Apicola si în farmaciile veterinare din întreaga tara.

În atelierul stupinei:
-  conditionarea mierii :  
-  tratarea fagurilor din depozit contra gaselnitei.
-  recoltarea semintelor de plante melifere.

Organizatorice :
=  Întocmirea planului de aprovizionare cu utilaje si materiale, pentru anul urmator;  
=  Organizarea transporturilor la masivele melifere cu înflorire târzie;
=  Controlul situatiei stupinei.

Specii nectaro-polenifere care înfloresc în luna august  
.August este luna în care mai multe specii de interes apicol se afla în diferite fenofaze de înflorire (început, maxim, sfârsit).Acestea sunt:
Anghinarea (Cynara scolymus)*, Busuioc de balta, tepuh (Stachys palustris) *, Busuioc lânos (Stachys lanata) *, Busuioc de miriste (Stachys annua) ***, Butoias (Oenanthe aquatica) *, Castravete (Cucumis sativum) *, Ceara albinei (Asclepias syriaca)*, Cenuser (Ailanthus glandulosa)*, Cicoare (Cichorium intybus)*, Dalia (Dahlia sp,)**, Evodia, arborele de miere (Evodia hupensis)** Facelia (Phacelia tanacetifolia)**, Fluturei (Gaillardia picta)*, Hrisca (Polygonum fagopyrum)*, Hurmuz alb (Symphoricarpus albus)*, Hurmuz rosu (Symphoricarpus orbiculatus)*, Iarba sarpelui (Echium vulgare)*, Izma buna (Mentha piperita)*, Isop (Hyssopus officinalis)*, Jales de câmp (Salvia nemorosa)*, Lavanda (Lavandula vera)*, Lucerna (Medicago saliva)*, Mac de gradina (Papaver somniferum)*, Mataciune (Dracocephalum moldavica)*, Mustar de câmp (S/nap/s arvensis)*, Palamida (Cirsium arvense)*, Papadia (Taraxacum officinale)*, Pepene galben (Cucumis mello)*, Pepene verde (Citrullus vulgaris)*, Rapita salbatica (Brassica râpa)*, Rachitan (Lythrum salicaria)**, Ridiche salbatica (Raphanus raphanistrum)*, Roinita (Melissa officinalis)*, Salcâm roz (Robinia neomexicana)**, Salcâm japonez (Sophora japonica)*, Steluta vânata (Aster amellus)*, Sulfina alba (Melilotus allbus)*, Sulfina galbena (Melilotus officinalis)***, Topinambur (Helianthus tuberosus)*, Trifoi alb (Trifolium repens)*, Trifoi rosu (Trifolium pratense)*, Zburatoare (Chamaenerion angustifolium)**.
..... Legenda - Pondere apicola: **** = Foarte mare; *** = Mare; ** = Mijlocie; * = Mica.

... Este bine sa stim ca ...
.  Sezonul apicol nu se încheie o data cu terminarea unui mare cules, în august se afla pe primul plan pregatirile pentru sezonul apicol activ al anului urmator.
.  Toate lucrarile fluxului tehnologic trebuiesc acum efectuate la timp, cu pricepere si exigenta maxima, aceasta garantând o buna traversare (fara pierderi) a sezonului rece si un început bun în primavara urmatoare.
.  Furtisagul în stupina reprezinta una dintre cele mai primejdioase stari în existenta oricarei familii de albine putând determina diminuarea ei, a mai multor stupi sau a întregului efectiv. Deci se cere o maxima atentie la prevenirea furtisagului sau, daca fenomenul a aparut, el trebuie rapid si energic combatut.
.  Pentru umplerea cu miere a unei singure celule albina trebuie sa aduca de 17 ori nectarul în acea celula.

Nu uitati!
.Masurile de mentinere a puterii familiilor de albine, luate în luna precedenta, vor fi completate prin crearea conditiilor optime în cuib pentru cresterea intensa de puiet. Se impune reducerea volumului cuibului, împachetarea acestuia si introducerea în mijlocul acestuia a fagurilor goi, în care au crescut mai multe generatii de puiet. In cazul lipsei de polen în cuib si în natura, se introduc l—2 faguri cu pastura, asigurati în lunile precedente, iar în lipsa acestora Se administreaza turte de polen sau înlocuitori. Paralel cu aceasta vor fi înlocuite matcile care nu oua normal, prin unire cu nuclee cu matci de rezerva. Un mijloc eficient de întarire a familiilor în vederea iernarii îl constituie folosirea familiilor ajutatoare, formate în cursul lunii iunie, carora pâna la unirea cu familiile de baza li se vor asigura conditii pentru crestere intensa de puiet.

Sus

Iulie
 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro