Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Calendarul apicultorului
 
 
 

Aprilie

Desi temperatura creste, în decursul lunii aprilie pot surveni perioade reci, cu ploi sau chiar cu fulguieli scurte de zapada în unele zone ale tarii. Odata cu marirea zilei, temperatura creste si apar primele flori. Familiile de albine îsi încep activitatea din afara stupului. Pentru ele, începe un nou sezon, de formare a rezervelor de hrana, de înmultire.
.Cresterea duratei zilei-lumina, înflorirea masiva si continua a pomilor fructiferi, a plantelor de padure, a salciilor, zalogului etc. precum si a unor culturi agricole ca mustarul si rapita de toamna, creeaza albinelor conditii optime de activitate si de dezvoltare a puterii familiilor. Acum are loc înlocuirea totala a albinei de iarna cu albine tinere, crescute în cantitati din ce în ce mai mari. Tocmai în acest scop, pe tot decursul lunii aprilie lucrarile vor fi îndreptate spre asigurarea în principal a spatiului necesar cresterii de noi generatii de albine, a completarii cantitatilor de hrana si a izolarii termice în conditii optime a cuibului.
.Înca din ianuarie-februarie, matca a declansat ouatul, la început pe suprafete ale fagurelui din centrul ghemului de iernare mici de 0-2 dm2, apoi din ce în ce mai mult, pe portiuni mai mari. Noile albine eclozionate vor îngriji generatiile urmatoare. Sunt albine doici diferite de cele de iernare, fara rezerve în corpul gras. în familie raportul dintre albinele de iernare si cele nou aparute, se va schimba în fiecare zi, în favoarea albinelor tinere. Este momentul când albinele îmbatrânite, de iarna, datorita uzurii, vor muri, lasând locul noii generatii. Acesta este momentul cel mai dificil în familia de albine, fenomen observat de obicei în a doua jumatate a lunii.  

Factorii care influenteaza depasirea cu succes a pragului , sunt în principal:  
.  cantitatea si calitatea hranei din stup (miere, pastura)
Influenteaza în primul rând calitatea albinelor de iernare ca si a celor de primavara mai ales prin dezvoltarea glandelor hipofaringiene ale acestora, glande cu rol foarte important în producerea laptisorului de matca. Aceste albine au un dublu rol: acela de alimentare a matcii cu hrana de calitate, pentru fortarea pontei (accelerarea depunerii de oua) precum si luarea în crestere a oualor depuse de matci.
Albinele prost hranite sau cu hrana de slaba calitate nu vor lua în crestere larvele determinând scaderea proportiei de albine tinere fata de cele batrâne sau îmbatrânite.  
.  existenta unor culesuri slabe, sau practicarea hranirilor stimulative.
.  calitatea matcii   (matca tânara si prolifica sau matca batrâna, epuizata, cu defecte fizice).
Influenteaza de asemenea ritmul ouatului. Schimbarea la doi ani a matcilor poate reduce mult, "caderea" matcilor în primavara atunci când familia are mare nevoie de o matca buna.
.  pastrarea caldurii necesare în cuib.
Ramâne, ca si iarna, o grija principala a apicultorului. În primavara, în plina perioada de dezvoltare a familiilor de albine, când în stup exista rezerve de hrana, matca îsi intensifica în fiecare zi ponta. Spatiul existent este mare acum (celule golite de miere, rame în excedent). Ca urmare familia se extinde pe toate ramele, nereusind sa încalzeasca tot puietul existent. Aparitia unor zile capricioase, cu temperaturi scazute, în unele zone chiar lapovita, poate duce la reformarea ghemului si parasirea puietului ceea ce determina compromiterea lui. De aceea ca lucrare principala apicultorul trebuie sa lucreze "cu un cuib strâns" adica eliminând ramele excedentare, astfel încât albinele sa acopere bine fagurii ramasi în stup. Procedând astfel caldura va fi asigurata la un nivel corespunzator.
.Semnul egal între albinele batrâne, epuizate si care si-au încheiat menirea si cele tinere se înregistreaza mai devreme sau mai târziu în functie de câtiva   factori frenatori sau propulsatori   cum sunt:  
-   mersul (sau starea) vremii (conditii meteo);
-   surse de cules de la vegetatia nectaro-polenifera;
-   puterea familiei la intrarea si iesirea din iarna;
-   starea de sanatate;
-   valoarea - respectiv prolificitatea -matcii;
-   hranirile anterioare de completare a rezervelor de hrana si mai ales cele actuale de stimulare a dezvoltarii, protectia termica a stupilor (mai sunt zile si mai ales nopti reci).

.  Armonizarea acestor factori într-o stupina este un caz fericit care se poate întâmpla sau nu. De aceea grija principala a apicultorului este sa îndeplineasca la timp, corect si cu profesionalism toate actiunile menite împuternicirii rapide a fiecarei familii de albine.   .De ce este nevoie de cresterea puternica si rapida a numarului de albine în fiecare familie? Foarte simplu: pentru ca la primul mare cules de productie caracterizat prin intensitate si scurtime în timp (10-12 zile la salcâm), numarul mare de albine culegatoare va asigura, asa cum se zicea si înca se mai zice: " Valorificarea superioara a culesului ". Mai corect ar fi sa spunem: optimizarea culesului întelegând prin aceasta realizarea unui optim economic. Acest optim defineste capacitatea fiecarei unitati biologice de productie - stupul cu albine si în final stupina - de a aduna o cantitate de miere, respectiv recolta a carei valoare sa acopere si sa depaseasca cât mai mult cheltuielile ocazionate de cresterea, întretinerea albinelor (biostimulatori, rame, faguri artificiali, medicamente, amortizari de utilaje), costurile transportului în pastoral ca si a fortei de munca, taxele si alte plati efective facute de proprietarul stupinei. Oricine se ocupa de albine constata ca apicultura costa si costurile cresc pe zi ce trece datorita inflatiei.

.  Toti autorii de manuale apicole ca si apicultorii profesionisti recomanda hranirile de stimulare în primavara tocmai în ideea optimizarii culesului care în ultima instanta nu înseamna altceva decât o recolta mare = profit mare. Apicultorii stiu ca mierea de salcâm este o miere superioara, mult apreciata la consumul intern si mai ales la export, deci bine platita. De multe ori livrarea de catre producator a unei cantitati de miere superioara de salcâm este conditionata de achizitia de catre cumparator si a altor sorturi de miere, mai putin solicitata, în cadrul a ceea ce numim vânzarea "în paleta" a unor cantitati mai mari de miere variata sortimental.
.Daca din punct de vedere biologic, fiziologic si economic suntem lamuriti sa vedem care sunt

Actiunile specifice

În stupina
.Revizia sumara de primavara, revizia generala sau de fond, diagnosticul si tratamentul în caz de boala în stupina sunt lucrari însirate si descrise într-o derulare logica si necesara.  
.Nici un apicultor nu trebuie sa uite ca daca în luna trecuta (martie) nu a efectuat lucrarile obligatorii din cauza vremii nefavorabile în cel mai fericit caz sau din nestiinta, neglijenta sau nepasare - în cel mai nefericit caz - acum este momentul sa lucreze bine si repede în stupina.
.Pentru aceasta, odata cu cresterea temperaturii peste 15-16°C, va executa revizia de fond a familiilor de albine cu care ocazie se stabileste puterea familiei - în intervale sau cantitativ (un interval de albine egal 200 g albina pe rama ME sau 300 g pe rama Dadant), cantitatea si calitatea puietului (în rame ocupate de puiet) si cantitatea de hrana ramasa în cuib dupa terminarea perioadei de iernare.
.Cantitatea puietului si modul (aspectul) sau de amplasare determina calitatea lui. Depunerea compacta si în cantitate mare (2-3 faguri de puiet la 5-6 intervale albina) indica o matca de calitate, prolifica, sanatoasa. Puietul putin, împrastiat, cu celule goale în cuprinsul lui, arata o matca uzata, cu defecte, care va trebui sa fie înlocuita. Cu aceasta ocazie se scot, sau se trec dupa diafragma fagurii goi, cei cu defecte, cu multe celule de trântori, precum si fagurii albi care, în perioada de primavara, sunt acceptati mai greu de matci pentru cresterea puietului si care, în acelasi timp, mentin în cuib o zona care se încalzeste mai greu din cauza coeficientului termic mai redus.
.Pentru marirea suprafetei de puiet fagurii cu resturi de miere asezati dupa diafragma si chiar cei ramasi în cuib se descapacesc.
.Cât priveste cresterea puietului, la început, pâna ce puietul ocupa bine 3-4 faguri în centrul cuibului, acesta se mentine cât mai strâns, astfel încât puietul sa fie depus cât mai compact, albina ocupând complet intervalele dintre faguri. Cuibul se mentine în acest mod pâna ce puietul se extinde pâna la fagurii laterali, iar albina trece ziua si pe fagurii de dupa diafragma. Din acest moment, o data la 6-7 zile se introduce la marginea puietului câte un fagure bun de ouat, mai închis la culoare (lucrarea se numeste largirea cuibului), iar dupa ce puietul se extinde pe 5-6 faguri, fagurele respectiv se poate introduce între ultimii doi faguri cu puiet, din partea dinspre diafragma, care de obicei este îndreptata spre sud (lucrare denumita spargerea cuibului). Fagurele nou introdus, poate fi uscat sau putin stropit cu apa calduta sau cu sirop slab de zahar, în ultimul caz trebuiesc luate masuri atente de prevenire a furtisagului. Se lucreaza repede si precis, nu se tine cuibul deschis timp îndelungat, nu se lasa fagurii cu miere sau cu sirop între stupi. La aparitia furtisagului se întrerupe imediat administrarea de sirop si se închide stupul, se reduce deschiderea urdinisului, si eventual se umezesc stupii cu petrol, motorina etc. pentru alungarea albinelor hoate, se pun tavi cu materiale fumigene în fata urdinisurilor.
.Aceasta schema de dezvoltare a cuibului se foloseste indiferent de tipul stupului, chiar si la cei multietajati, în cazul în care au iesit din iarna cu mai putin de 6-7 intervale de albine, în plus, acestia pot fi lasati pentru prima perioada doar pe un corp, sau în cazul în care au iernat pe doua corpuri, între acestea sa se introduca o folie din plastic sau din carton asfaltat, cu o fanta de 1/20 cm înspre peretele din fata, pentru trecerea albinelor, în acest mod strâmtorarea este mai puternica si pastrarea regimului termic mai sigura.
.Daca stupii ME au iernat doar pe un corp, sau li s-a redus un corp în primavara pentru a se realiza un regim termic mai bun în cuib (la familiile slabe), si a fost lasat doar corpul în care se afla cuibul familiei de albine, în momentul în care albina ocupa bine 8-9 intervale si exista 6-7 faguri cu puiet, se monteaza (ataseaza) si cel de al doilea corp. Acesta se aseaza pentru început, sub corpul ocupat de cuib, unde se mentine pâna când în corpul de sus puietul va ocupa 8 faguri, fapt care va obliga matca sa coboare în corpul de jos unde va începe sa depuna oua pe 2-3 faguri centrali iar intervalele corpului respectiv vor fi ocupate macar pe jumatate de albine. În acel moment se face inversarea corpurilor, în continuare lucrându-se nu cu rama, ci doar cu corpul.
.Pentru o mai buna amorsare a cresterii de puiet în corpul pus deasupra, în acesta se poate introduce un fagure cu puiet necapacit scos din primul corp, în locul lui introducându-se un fagure bun de ouat sau o rama cu fagure artificial, puietul introducându-se între fagurii în care matca a depus deja oua. În corpul asezat deasupra, daca în natura exista un oarecare cules de întretinere, se mai pot introduce în locul fagurilor goi, 1-2 rame cu faguri artificiali,, cu care se încadreaza (intercaleaza) fagurii cu oua sau cu puiet. În perioadele cu cules abundent si mai ales daca albinele beneficiaza de cules de la vreun masiv melifer (rapita, mustar, catina etc.) se pot introduce la cladit rame cu faguri artificiali, amplasati la marginea cuibului lânga ultima rama de puiet. Acesti faguri pot fi lasati în locul respectiv pâna ce sunt claditi complet sau pot fi înlocuiti cu alti faguri artificiali doar dupa ce celulele au fost trase numai pe jumatate din înaltime, fagurii urmând a fi terminati de crescut la culesul urmator, mai intens (salcâm). Cea de a doua varianta este de preferat, în acest mod putem realiza începerea cladirii la mai multi faguri, si nu vom tine ocupat locul respectiv cu un fagure alb în care, de regula, în aceasta perioada, albinele nu depun nimic, în plus îI pot strica cladind în unele cazuri celule de trântor.
.În situatia în care se observa tendinta depunerii de puiet de trântor, mai ales la familiile cu matci mai batrâne, se va introduce la marginea cuibului o rama goala, eventual însârmata (rama claditoare) în care albinele vor trage faguri naturali cu celule de trântori, faguri care pot fi recoltati periodic, pe masura ce sunt terminati de crescut, uneori în celule existând chiar si oua sau puiet tânar de trântori.
.  În general, în aceasta perioada exista un cules de întretinere, uneori chiar mai intens, de nectar, cât si un aport destul de mare de polen care, în unele cazuri, poate bloca fagurii destinati cresterii de puiet. În acest caz fagurii destinati cresterii puietului , blocati cu pastura, trebuie sa fie scosi din cuib si înlocuiti cu alti faguri goi, buni de ouat, de preferat cu coroane de 0,4-0,5 kg miere. Pot apare însa si perioade lipsite de cules, care influenteaza negativ desfasurarea normala a cresterii puietului. Pentru remedierea acestei situatii, în vederea asigurarii hranei hidrocarbonate necesare (miere) se vor face hraniri stimulente. Furajarea albinelor în scop de stimulare, amplificare si accelerare a dezvoltarii este esentiala.  
.Hranirile stimulative de primavara se fac cu sirop de zahar sau miere (apa + zahar = 1:1 - 1 parte apa la 1 parte zahar -) în cantitati mici, administrate periodic si repetat la un interval de 3-4 zile, în functie de puterea familiilor si de capacitatea lor de prelucrare a siropului.
.Administrarea în hranitoare a portiilor mici de sirop din zahar caldut creeaza o senzatie de cules care, bazata pe instinctul de acumulare, induce un plus de activitati:
- la matca: marirea numarului de oua depuse într-un interval de timp;
- la albinele doici: contingente mai mari vor lua în crestere puiet mai mult, albinele care efectueaza alte munci în stup, în faguri si chiar în afara stupului vor fi mai zorite.
.O metoda eficienta si cu un volum necesar mai mic de munca, este administrarea în hranitoare de zahar tos putin umectat. Astfel administrat, folosirea zaharului este permanenta, creând senzatia de cules, si de lunga durata si, în plus, nu provoaca furtisag. Poate fi folosit însa doar atunci când temperatura exterioara a atins cel putin 16-18°C.

.  Întrucât primavara se pot manifesta semnele clinice ale nosemozei (pete de diaree, albine bolnave) împotriva acestei boli preparatul FUMIDIL B administrat conform prospectului, sau ceaiuri preparate din mai multe plante medicinale: sunatoare (Hypericum perforatum), flori de coada soricelului (Achilia millefolium), frunze de menta (Mentha p/per/ta), flori de musetel (Matricaria chamomilla), frunze si flori de busuioc (Ocimum basilicum).
.Infuzia se prepara astfel: cantitatea de plante uscate trebuie sa fie de 20 g la un litru de apa (în total, nu de fiecare planta). Infuzia la nevoie se poate face din una, doua, trei sau toate plantele indicate, luate în parti egale. Plantele maruntite se pun într-un vas emailat peste care se toarna o cantitate mica de apa rece ca sa se îmbibe, în alt vas se fierbe apa care se toarna fierbinte peste plantele din vasul în care s-au îmbibat cu apa rece. Vasul cu plante si apa fierbinte se lasa 5 minute la foc mic, fara sa fiarba. Dupa ce se stinge focul se acopera vasul si se lasa timp de 30 de minute pentru a se produce extractia principiilor active. Se strecoara si cu aceasta infuzie (ceai) se prepara siropul. La 1 litru ceai se adauga 1 kg zahar si zeama stoarsa de la o jumatate de lamâie. Se administreaza portii de câte 250-500 ml (0,25-0,5 l) în functie de puterea familiei, de patru ori la interval de 5 zile.
.În cazul afectarii stupinei de nosemoza - diagnosticata pe baza semnelor clinice (pete de diaree, albine cu abdomenul destins, flasc, ce se deplaseaza greu si sunt incapabile de zbor) corelate obligatoriu cu examenele de laborator - stupina va fi igienizata prin îndepartarea fagurilor vechi sau cu pete de diaree. Familiile de albine vor fi mutate în stupi dezinfectati prin spalare cu apa si soda de rufe (carbonat de sodiu) 50 g la litru de apa calda.
.În nici un caz acum în siropuri sau mai devreme în paste, serbet ori zahar candi nu se vor introduce în compozitie streptomicina ori alte antibiotice. Utilizarea streptomicinei în tratamente cu scop preventiv sau curativ este cu desavârsire interzisa. Mierea cu urme de streptomicina este refuzata la cumparare.
.În cazul aparitiei de larve bolnave de puiet varos sau loca se iau imediat masuri de tratament. Când infectarea cu loca cuprinde mai multe celule pe acelasi fagure, e de preferat ca fagurele respectiv sa fie scos la reforma si topit, indiferent de cantitatea de puiet si de miere pe care o contine.
.De asemenea, se aplica tratamentul contra varroozei.
.  Este bine ca tot acum sa se treaca (transvazeze) familiile de albine în stupi curati, fara defecte si dezinfectati, transvazarea facându-se mai usor dat fiind puterea redusa a familiilor de albine, cu aceeasi ocazie rezolvându-se si pregatirile stupilor în vederea unor eventuale deplasari ulterioare în stuparit pastoral.  
.Tot în aceasta perioada, este bine sa se monteze colectoarele de polen, atât pentru evitarea blocarii cuibului cu polen cât si în vederea asigurarii unor rezerve de polen necesare în perioadele lipsite de polen sau pur si simplu în scopuri comerciale.
.  Se executa de asemenea întarirea familiilor foarte slabe prin introducerea de puiet capacit cât mai aproape de eclozionare, luat de la familiile puternice si introdus în familiile foarte slabe, cu sanse putine de supravietuire prin forte proprii. De remarcat ca merita a fi întarite doar acele familii care au matci tinere valoroase - de regula roi formati în anul anterior si care, din anumite motive au iesit din iarna foarte slabite. Cele cu matci batrâne, defecte, sau afectate de diferite boli, mai bine se reformeaza si se refac în decursul sezonului activ. La introducerea puietului se va avea grija ca acesta sa fie bine acoperit de albina familiei ajutate, altfel puietul neacoperit de albine poate raci si se pierde fara folos De aceea în asemenea familii se introduc fagurii cu puiet pe suprafete mai mici, scotându-se toti fagurii de prisos si izolându-se cuibul cât mai bine din punct de vedere termic.
.În vederea valorificarii optime a culesului de la salcâm poate fi executata asa-numita uniformizare a puterii familiilor, scop în care se scot faguri cu puiet capacit de la familiile foarte puternice (6-7 faguri cu puiet) si se introduc în familiile de putere medie (4-5 faguri cu puiet). În acest fel, familiile de putere medie ating mai repede o putere mai mare, stupina ajungând la perioada de cules cu un efectiv mai mare de familii puternice, iar pe de alta parte se poate evita intrarea prematura a familiilor foarte puternice în frigurile roitului. În locul cedarii puietului capacit se poate practica schimbul de faguri cu puiet, în locul fagurilor cu puiet capacit din familiile foarte puternice introducându-se faguri cu oua si larve tinere scoase din familiile de putere medie, care primesc puietul capacit.
.Acest mod de unificare (întarire) nu are rost sa se aplice la familiile mai slabe (2-3 rame cu puiet), care oricum nu se vor întari prea mult pâna la înflorirea salcâmului, urmând a se dezvolta în timpul acestuia si dupa.  
.  În aceasta perioada albinele au tendinta de a strânge cantitati mai mari de propolis cu care astupa eventualele crapaturi sau spatii goale dintre piesele stupului (rame. podisor, urdinis etc.), în scopul mentinerii microclimatului optim cresterii puietului. Aceasta situatie trebuie folosita cât mai intens cu ocazia reviziilor periodice a starii familiilor, în vederea realizarii unor cantitati cât mai mari de propolis proaspat, de cea mai buna calitate atât prin razuirea directa cu ajutorul daltii apicole a pieselor stupului, cât si prin folosirea unor colectoare speciale de propolis (pânze, plase, grile etc.,).
.  Se fac lucrari pregatitoare pentru cresterea de matci si producerea de roi. Se introduc faguri cu celule de trântori în familiile selectionate, se pregatesc letisoarele cu botci, custile de eclozionare, nucleele de împerechere etc.

În atelierul stupinei  
.  Se topesc fagurii reformati, fagurii necorespunzatori din cuib, crescaturile si resturile de ceara.
.  Se trateaza fagurii depozitati, de rezerva, contra moliei cerii.
.  Se conditioneaza polenul recoltat prin triere si uscare dupa care se conserva prin tratare cu tetraclorura de carbon sau prin mentinerea în congelator.
.  Se însârmeaza rame si se fixeaza fagurii artificiali.
.  Plantarea arborilor si arbustilor meliferi si însamântari de plante melifere;

Organizatorice
.  În cazul în care urmeaza ca stupina sa se deplaseze în pastoral se pregatesc materialele necesare împachetarii si transportarii stupilor, se întocmesc si se obtin vizele pe actele necesare efectuarii acestei lucrari.  
Planul deplasarii în pastoral trebuia definitivat înca din timpul iernii. Daca nu s-a facut atunci nu-i târziu nici acum. Trebuie stabilit precis: câti stupi vor fi transportati, în ce loc si pe ce vatra temporara vor fi raspânditi.  
Pentru aceasta este nevoie de doua documente obligatorii:  
1) Repartitia de stuparit pastoral vizata de organele locale Romsilva si  
2) Certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de la circumscriptia veterinara de care apartine localitatea de unde se transporta stupii, document prin care se atesta starea de sanatate a efectivului stupinei.
.Fireste ca nu vom deplasa la salcâm (l, II si chiar III) decât familiile de albine puternice si sanatoase adapostite în stupi integri (fara crapaturi sau dezmembrari). Tijele si fluturasii de rigidizare (la stupii ME), sitele de ventilatie, mânerele, închizatoarele de urdinis - adica accesoriile cu care sunt dotate tipurile de stup îndeobste folosite - vor fi toate functionale.
.Corpurile de recolta (magazine sau caturi) echipate cu ramele cu faguri noi sau deschisi la culoare, folositi la o singura recolta sau recent construiti vor fi asigurati în totalitate. Se stie ca fagurii vechi, maronii altereaza culoarea mierii de salcâm la care indicele colorimetric constituie o restrictie importanta si definitorie pentru calitate respectiv pentru pretul de vânzare. Unii autori atrag atentia ca volumul de faguri scontati ca faguri de recolta trebuie sa fie de 2-3 ori mai mare decât cei ocupati efectiv de mierea capacita care va reprezenta recolta propriu-zisa. De ce? Pentru ca prelucrarea nectarului în timpul unui cules de mare intensitate si de scurta durata necesita un spatiu mare în care sa-si gaseasca loc abundenta de nectar reprezentata de picaturile care aduse si regurgitate de albine se preling pe peretii celulelor. Astfel nectarul pierde mai repede surplusul de apa ajungând sa contina pâna la 18-20% cât trebuie sa aiba mierea maturata (de la 30-40% cât contine initial nectarul florii de salcâm).
.Mierea în faguri (sectiuni) este un sortiment foarte apreciat si bine platit. Pentru obtinerea ei vom asigura stupina cu stocul de rame echipate cu sectiuni.
În mijlocul de transport cu care se efectueaza deplasarea nu vom uita sa punem cântarul de control.
.Transportul stupilor pe drumurile publice în mijloace de transport obisnuite (camioane, remorci sau platforme) ca si cu ajutorul unor mijloace de transport specializate este reglementat de acte normative care trebuiesc cunoscute si respectate. Altfel cei abilitati pot aplica amenzi, lucru pe care nu-l dorim nimanui.
.Recunoasterea vetrelor temporare în masivele de salcâm trebuie efectuata din timp iar transportul propriu-zis este recomandat a se face în timpul noptii. Deplasarea trebuie astfel organizata încât ea sa decurga în siguranta, fara incidente. Aici este obligatoriu sa avem în vedere rigidizarea stupilor întelegând ca întreaga unitate de încarcatura a mijlocului de transport este asigurata prin legarea corecta cu frânghii, echiparea platformei cu obloane sau înaltatoare,mijloace de frânare si semnalizare care sa functioneze ireprosabil.  
.  Asigurarea bratelor de munca suplimentare;
.  Asigurarea polenizarii livezilor de pomi roditori si a culturilor de rapita de toamna prin încheierea contractelor de polenizare cu proprietarii de livezi.

Speciile nectaro-polenifere care înfloresc în aprilie:
În aprilie începe sau continua înflorirea urmatoarelor specii melifere: Artarul american (Acer negundo)*, Artarul tataresc, (Acer tataricum)**, Banutei (Bellis perennis), Caisul (Armeniaca vulgaris)**, Capsunul (Fragaria moschata)*, Catina alba (Mippophae rhamnoides)", Ciresul (Cerassus avium)", Corcodusul (Prunus cerasifera)**, Cornul (Cornus mas)**, Jugastrul (Acer campestre)*", Mahonia (Mahonia aquifolium)*, Macesul (Rosa canina)", Marul (Malus domestica)", Mesteacanul (Betula alba)*, Mierea ursului (Pulmonaria officinalis)*, Paltinul de câmp (Acer platanoides)", Paltinul de munte (Acer pseudoplatanus)", Papadia (Taraxacum officinale)", Parul (Pirus sativa)", Prunul (Prunus domestica)", Rapita de toamna (Brassica napus var oleifera)***, Rapita salbatica (Brassica rapa)", Rachita (Sa//x viminalis)", Salcia alba (Safe alba)*", Salcia capreasca (Salix caprea)"*, Ulmul (Ulmus campestris)", Vioreaua (Scilla bifolia)*, Visinul (Cerasus vulgaris)". Zambila (Hyacinthus orientalis)*, Zalogul (Salix cinerea)**.
.Aproape toate plantele enumerate ofera albinelor un cules de nectar si polen, unele ca de exemplu artarul tataresc, jugastrul, cele doua specii de paltin ofera si culesuri de mana sau de la salcia alba si cea capreasca albinele aduna pe lânga polen, nectar, mana si propolis. Unele specii ca de pilda mesteacanul si ulmul intereseaza albinele numai pentru polen si mana. Dupa denumirea populara (comuna) si cea stiintifica am indicat ponderea (importanta) apicola prin asterisc astfel: **** (4 asteriscuri) înseamna pondere apicola foate mare, *** (3 asteriscuri) înseamna pondere apicola mare, ** (doua) = pondere apicola mijlocie si în sfârsit * (un asterisc) = pondere apicola mica.
.În aceasta luna culesurile sunt în general definite drept culesuri de întretinere dar de la speciile care intra în categoria ce are pondere apicola mare sau mijlocie se pot înregistra uneori chiar culesuri de productie ca de pilda în livezile de pomi fructiferi sau în vecinatatea lanurilor de rapita cultivata.
.Oricum este important sa cunoastem si mai ales sa valorificam culesurile de nectar, polen, mana si propolis oferite de aceste specii spre binele albinelor si spre binele si profitul apicultorului. Aceasta o doresc tuturor stupinelor si proprietarilor lor. Sper într-un aprilie senin, calduros cu albine sanatoase, mereu mai multe, mai harnice si bine pregatite pentru marele cules care vine: cel de la salcâm. Acesta este de patru stele (asteriscuri) adica are o pondere apicola Foarte mare si, luna viitoare, va fi marcat astfel:****.

Nu uitati !
.În luna aprilie, obiectivul principal îl constituie intensificarea la maximum a cresterii de puiet, întarirea familiilor în vederea folosirii culesurilor timpurii (salcâm). Asigurati spatiul necesar pentru ouatul matcilor, cresterii de puiet si depozitarii nectarului si polenului adus în stup. Se va acorda o deosebita atentie întaririi familiilor ramase în urma, cu puiet luat din familiile foarte puternice. Se ia cel mult un fagure cu puiet capacit la interval de 10 zile. Prin fagurii introdusi în schimbul fagurilor cu puiet capacit se ofera familiilor puternice spatiul necesar pentru cresterea în continuare a puietului si astfel se previne aparitia prematura a frigurilor roitului la familii puternice si se întaresc totodata familiile slabe. Familiile slabe se întaresc cu 2-3 faguri cu puiet dati odata.  
.Masurile aratate se aplica numai în cazul familiilor sanatoase si sunt contraindicate în cazul stupinelor infectate cu boli.
.La aparitia perioadelor lipsite de cules se recurge imediat la hranirea suplimentara a familiilor - mijloc de mentinere a puterii familiilor si întarirea continua a lor.

În concluzie:
.Luna aprilie este o perioada de activitate deosebit de intensa de care depinde dezvoltarea normala a familiilor de albine si rezultatele economice ale sezonului activ ce urmeaza.
.Neefectuarea la timp a lucrarilor, executarea lor cu rabat la calitate în mod sigur se va reflecta negativ asupra recoltei stupinei, în special la culesul de la salcâm ca si la celelalte culesuri de vara.
.Desi culesul de la salcâm se declanseaza abia luna viitoare, toate masurile pregatitoare, legate de tehnologia întretinerii familiilor ca si actiunile organizatorice trebuie gândite si înfaptuite din timp. Un plan realist, bine întocmit care armonizeaza necesitatile cu posibilitatile garanteaza din start actiunii de stuparit pastoral sansele cele mai bune de reusita. Sa asteptam cu încredere culesul de la salcâm si sa fim bine pregatiti pentru a-l valorifica la modul optim,deci profitabil!

Sus

Martie
 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro